Racuszki z jabłkami
Data: 24 lipca 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Letnia przekąska, poczujesz się jak u Babci na wakacjach.

30 minut
łatwe
Deser
4 osoby

Letnia przekąska, poczujesz się jak u Babci na wakacjach.

Składniki

Mąka 150g

Mleko 200ml

Cukier 1 łyżka

Proszek do pieczenia ½ łyżeczki

Jabłka 2szt

Olej roślinny do smażenia

Syrop pigwowy

Sposób przygotowania

Mąkę, mleko, cukier oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przygotowujemy gładkie ciasto. Jabłko obieramy i kroimy na 8-emki następnie na cienkie plasterki i dodajemy do ciasta, mieszamy.


Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy ciasto dużą łyżką tworząc małe placuszki, smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z syropem pigwowym.

Smacznego!

Wskazówki

Za każdym razem możesz przygotować nowy smak, polewając placuszki innymi smakami syropu. Na przykład syropem imbirowym.

Loading...