Racuszki z jabłkami
Letnia przekąska, poczujesz się jak u Babci na wakacjach.
Letnia przekąska, poczujesz się jak u Babci na wakacjach.
Składniki
Mąka 150g Mleko 200ml Cukier 1 łyżka Proszek do pieczenia ½ łyżeczki Jabłka 2szt Olej roślinny do smażenia |
Sposób przygotowania
Mąkę, mleko, cukier oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przygotowujemy gładkie ciasto. Jabłko obieramy i kroimy na 8-emki następnie na cienkie plasterki i dodajemy do ciasta, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy ciasto dużą łyżką tworząc małe placuszki, smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z syropem pigwowym.
Smacznego!
Wskazówki
Za każdym razem możesz przygotować nowy smak, polewając placuszki innymi smakami syropu. Na przykład syropem imbirowym.