Panna Cotta z konfiturą truskawkową
Data: 26 lipca 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Nie ma wakacji bez lekkich, puszystych deserów. Panna Cotta to najlepszy wybór!

30 minut
łatwe
Deser
4 osoby

Nie ma wakacji bez lekkich, puszystych deserów. Panna Cotta to najlepszy wybór!

Składniki

Śmietanka 36% -200ml

Mleko – 200 ml

Cukier – 50g

Laska wanilii – 1szt

Żelatyna – 3 łyżeczki

Konfitura truskawkowa o obniżonej zawartości cukru

Kilka świeżych truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania

Mleko, śmietankę, cukier i zeskrobaną wanilię doprowadzamy do wrzenia, następnie odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody i dodajemy do roztworu mlecznego, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do ostygnięcia.


Przygotowujemy niewielkie naczynia i rozlewamy panna cottę, następnie chłodzimy w lodówce min 6 godzin.

Podajemy ze świeżymi truskawkami oraz konfiturą truskawkową o obniżonej zawartości cukru.

Smacznego!

Wskazówki

Możesz podać deser w miseczkach lub wyjąć go na talerzyk. Jeśli masz problem z wyjęciem deseru z miseczki - wstaw je na sekundę do gorącej wody.

Loading...