Hand rollsy z salsą paprykową
Pyszne, mięsne rollsy do lunchboxu.
Pyszne, mięsne rollsy do lunchboxu.
Składniki
Mielona wołowina 400g Papryka czerwona 1szt Papryka żółta 1szt Mała cukinia 1szt Sałata masłowa 1szt Papier ryżowy 8 arkuszy Olej do smażenia Papryka słodka wędzona 1 łyżeczka Sól pieprz do smaku |
Sposób przygotowania
Mięso smażymy na odrobinie oleju dodajemy salsę paprykową, wędzoną paprykę oraz sól pieprz do smaku, wszystko razem mieszamy i smażymy 10 minut pod przykryciem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Papryki i cukinie kroimy na cienkie paseczki. Arkusz papieru ryżowego zanurzamy na 10 sekund w wodzie, wyciągamy i układamy na desce.
Na środku każdego arkusza kładziemy liść sałaty, 2-3 łyżki wołowiny i paseczki warzyw, przykrywamy wszystko sałatą, boki papieru ryżowego składamy do środka i zwijamy roladkę.
Czynność powtarzamy z każdym kolejnym rollsem do wyczerpania składników.
Smacznego!
Wskazówki
Jeżeli lubimy ostrzejsze potrawy możemy również dodatkowo podczas jedzenia moczyć rollsy w ognistej wersji a w wersji lunchboxu zabierz ze sobą mini słoiczek salsy paprykowej.