Pomarańczowe naleśniki
Naleśniki w królewskim, pomarańczowym wydaniu.
Naleśniki w królewskim, pomarańczowym wydaniu.
Składniki
Mąka 1 szklanka Jajka 2szt Mleko 1 szklanka Sól szczypta Cukier 1 łyżeczka Woda gazowana ok ¾ szklanki 1 słoiczek Konfitury pomarańczowej o obniżonej zawartości cukru |
Sposób przygotowania
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy cukier sól jajka i mleko, łączymy składniki za pomocą miksera, dodajemy wodę do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Patelnie smarujemy tłuszczem i smażymy cienkie naleśniki. Każdy placek smarujemy konfiturą i składamy w trójkąt .
Udekoruj delikatnie ściętą skórką pomarańczową, dobrze wyparzoną i obranymi cząstkami pomarańczy.
Smacznego!
Wskazówki
Deser możesz modyfikować dodając inne konfitury Eterno. Najbardziej polecamy mango z jabłkiem bez dodatku cukru!
Naleśniki możesz podać również z białym serem a konfiturę dodać na wierzch złożonego naleśnika.
W wersji wegańskiej użyj mleka roślinnego i nie dodawaj jajek. Skorzystaj ze składników, resztę przyrządź jak w naszym przepisie:
- szklanka mąki pszennej (typ 450)
- 150 ml wody mineralnej gazowanej
- 125 ml mleka sojowego lub migdałowego
- 4 łyżki oleju
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli