Budyń jaglany z wiśniami z rumem
Data: 14 grudnia 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Świąteczny deser -szybki i lekki budyń jaglany z wiśniami z rumem

30 minut
łatwe
Deser
4 osoby

Oryginalny deser na budyń z wiśniami. Oryginalny, lekki deser na zakończenie świątecznego przyjęcia.

Składniki

60 g surowej kaszy jaglanej

300 ml mleka migdałowego

DEKORACJA:

wiśnie w rumie

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku w ciepłej wodzie, następnie przekładamy do garnuszka i dodajemy 250 ml mleka.

Gotujemy na najmniejszym aż kasza wchłonie całe mleko i będzie miękka (około 15 min.)

Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy resztę mleka (wcześniej podgrzanego) całość miksujemy do uzyskania gładkiego musu.

Powstały budyń jaglany przekładamy do pucharków i dekorujemy wiśniami w rumie.

Smacznego!

Wskazówki

Modyfikuj przepis dodając maliny w syropie.

Przepis do pobrania ze świątecznym ebookiem z przepisami.

Loading...