Świąteczne pierniczki
Data: 17 grudnia 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Pierniczki do chrupania podczas świątecznych seansów filmowych.

20 minut + chłodzenie
łatwy
Deser
4-8 osób

Pierniczki do chrupania podczas świątecznych seansów filmowych.

Składniki

150 g syropu korzennego

110 g masła

100 g cukru pudru

300 g mąki pszennej i odrobina do podsypania

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki przyprawy korzennej

2 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki mielonych goździków

1/4 łyżeczki soli

1 jajko

Sposób przygotowania

Do garnka dodajemy masło, cukier puder oraz syrop i rozpuszczamy wszystko razem. Odstawimy do ostygnięcia.

W misce mieszamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Dodajemy jajko oraz wystudzoną zawartość garnka. Wszystko razem miksujemy. Powstałe ciasto przekładamy na folię spożywczą, zawijamy i pozostawiamy w lodówce na 2 godziny.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kształty przy pomocy foremek do ciasta.

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180st.C przez 8 minut do zarumienienia. 

Smacznego!

Wskazówki

Przepis do pobrania ze świątecznym ebookiem   z przepisami.

Możesz wykorzystać inne smaki syropów, polecamy: cynamonowy  i piernikowy.

Loading...