Sernik gotowany

Sernik w nieco innym wydaniu, dla poszukujących ciekawych smaków
Sernik w nieco innym wydaniu, dla poszukujących ciekawych smaków
Składniki
SKŁADNIKI NA CIASTO: 200 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 125 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka amoniaku 2 łyżki kwaśnej śmietany MASA SEROWA: 1 kg twarogu w wiaderku 1 jajko, 125 margaryny 220 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 laska wanilii 125 ml syropu o smalu piernikowym POLEWA: 150g czekolady deserowej 250ml śmietanki 30% |
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na 4 równe części i rozwałkowujemy każdą z nich. Kolejno pieczemy około 10-12 min każdą część ciasta przełożoną do tortownicy o średnicy 26 cm w piekarniku rozgrzanym do 180 ℃.
Do garnka dodajemy ser, cukier, jajko, margarynę i syrop. Na małym ogniu podgrzewamy całość ciągle mieszając. W trakcie dodajemy ziarenka z laski wanilii. Do gotującej się masy serowej dodajemy budyń wymieszany z mąką i odrobiną mleka. Całość gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Powstałą ciepłą masą przekładamy upieczone wcześniej ciasta. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą (zobacz przepis na polewę czekoladową) i pozostawiamy do stężenia na całą noc.
POLEWA:
W rondelku zagotować śmietankę.
Odstawić z ognia, dodać czekoladę połamaną w kostkę i mieszać, aż się rozpuści.
Dodać resztę połamanej czekolady i ponownie wymieszać, aż otrzymany gładką i lśniącą polewę.
Smacznego!
Wesołych Świąt
Bożego Narodzenia!
Wskazówki
Przepis do pobrania z ebookiem z świątecznymi przepisami.
Możesz wykorzystać inne smaki syropów, np. syrop cynamonowo - karmelowy.