Pasztet wegetariański  podany z chrzanem z imbirem
Data: 27 grudnia 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Po obfitych Świętach czas na lekkie danie - wegetariański pasztet

80 minut + marynowanie
łatwy
Przekąska
8-12 osób

Po obfitych Świętach czas na lekkie danie - wegetariański pasztet

Składniki

500g marchewki

60g surowej kaszy jaglanej

185g surowej czerwonej soczewicy

125 ugotowanej ciecierzycy

1 cebula

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

600 ml bulionu warzywnego

PRZYPRAWY:

łyżka startego imbiru

½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki mielonej

½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej

½ łyżeczki kurkumy mielonej

Do podania - chrzan z imbirem

Sposób przygotowania

Pokrojoną w kostkę cebulę blanszujemy w garnuszku na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy posiekany czosnek, obrane i posiekane marchewki oraz imbir. Smażymy do momentu zarumienia warzyw.

Wlewamy 250 ml naszego bulionu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po około 15 minutach  dolewamy resztę bulionu, dodajemy soczewicę i kaszę jaglaną, doprawiamy przyprawami. Całość dusimy do momentu aż warzywa staną się miękkie oraz wchłonięcia całego bulionu. Następnie dokładnie studzimy warzywną masę. 

Ciecierzycę blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji następnie dodajemy ją do warzyw i całość blendujemy razem.

Tak otrzymany pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180℃ przez około 1 godzinę. Przed krojeniem pasztetu studzimy go dokładnie.

Danie przed podaniem dekorujemy chrzanem z imbirem.

Smacznego!

Wskazówki

Do pasztetu możesz podać również słodkawy chrzan z pigwą lub słodko-ostry chrzan z żurawiną.
Przepis do pobrania ze świątecznym ebookiem z przepisami.

Loading...