Panna Cotta dla zakochanych
Data: 14 lutego 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Deser który powstał z miłości do smakowitości

20 minut + chłodzenie
łatwe
Deser
4 osoby

Deser który powstał z miłości do smakowitości.

Składniki

3 łyżeczki żelatyny w proszku

Wanilia w lasce lub ekstrakt waniliowy

250 ml śmietanki kremówki 36%

250 ml mleka

100 g drobnego cukru

Konfitura truskawkowa

Kilka świeżych truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania

Do garnka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier i ziarenka wanilii z laski lub łyżeczkę naturalnego ekstraktu waniliowego.

Podgrzewamy aż cukier się rozpuści a mleko będzie gorące (nie gotujemy) .

Dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę (żelatynę mieszamy z 2 łyżeczkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut) i mieszamy do rozpuszczenia cały czas podgrzewając. Nie dopuścić do zagotowania.

Płyn przelewamy do kokilek i studzimy, chłodzimy w lodówce przez minimum 2-3 godziny.

Wystudzony deser wyjmujemy na talerzyk i podajmy z konfiturą truskawkową.


Smacznego!

Wskazówki

Jeśli masz problem z wyjęciem deseru z miseczki - wstaw je na sekundę do gorącej wody.

Panna Cottę najlepiej odstawić na min. 6 godz aby dobrze stężała. Dlatego dobrze jest przygotować deser dzień wcześniej lub z samego rana jeśli podajesz ją po południu.

Loading...