Panna Cotta dla zakochanych

Deser który powstał z miłości do smakowitości
Deser który powstał z miłości do smakowitości.
Składniki
3 łyżeczki żelatyny w proszku Wanilia w lasce lub ekstrakt waniliowy 250 ml śmietanki kremówki 36% 250 ml mleka 100 g drobnego cukru Konfitura truskawkowa o obniżonej zawartości cukru Kilka świeżych truskawek do dekoracji |
Sposób przygotowania
Do garnka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier i ziarenka wanilii z laski lub łyżeczkę naturalnego ekstraktu waniliowego.
Podgrzewamy aż cukier się rozpuści a mleko będzie gorące (nie gotujemy) .
Dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę (żelatynę mieszamy z 2 łyżeczkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut) i mieszamy do rozpuszczenia cały czas podgrzewając. Nie dopuścić do zagotowania.
Płyn przelewamy do kokilek i studzimy, chłodzimy w lodówce przez minimum 2-3 godziny.
Wystudzony deser wyjmujemy na talerzyk i podajmy z konfitura truskawkowa o obniżonej zawartości cukru.
Smacznego!
Wskazówki
Jeśli masz problem z wyjęciem deseru z miseczki - wstaw je na sekundę do gorącej wody.
Panna Cottę najlepiej odstawić na min. 6 godz aby dobrze stężała. Dlatego dobrze jest przygotować deser dzień wcześniej lub z samego rana jeśli podajesz ją po południu.