Pączki na tłusty czwartek
Tłusty czwartek nie może się obejść bez pączków.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 30 g cukru
- 40 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżka wódki
- cukier puder do posypania
- konfitura z płatków róży od ETERNO
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru . Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże , żółtka, cukier i szczyptę soli.
Delikatnie wyrabiamy ciasto stopniowo dodając rozpuszczone, schłodzone masło.
Ciasto wyrabiamy kilka minut i dodajemy wódkę, wyrabiamy jeszcze przez krótką chwilę.
Miskę z ciastem odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Odrywamy z ciasta małe kawałki i formujemy z nich okrągłe kulki. Układamy pączki na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut.
Pączki smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron.
Powidła przekładamy do szprycy z cienką końcówką i nadziewamy pączki.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Wskazówki
Pączki możesz nadziać również powidłami śliwkowymi lub konfiturą pomarańczową.