Pączki na tłusty czwartek
Data: 24 lutego 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Tłusty czwartek nie może się obejść bez pączków. 

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 40 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki
  • cukier puder do posypania
  • konfitura z płatków róży od ETERNO

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru . Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże , żółtka, cukier i szczyptę soli.

Delikatnie wyrabiamy ciasto stopniowo dodając rozpuszczone, schłodzone masło.

Ciasto wyrabiamy kilka minut  i dodajemy wódkę, wyrabiamy jeszcze przez krótką chwilę.

Miskę z ciastem  odstawiamy pod przykryciem w ciepłe  miejsce na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia.

Odrywamy  z ciasta małe kawałki  i formujemy z nich okrągłe kulki. Układamy pączki na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut.

Pączki smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron.

Powidła przekładamy do szprycy z cienką końcówką i nadziewamy pączki.

Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Wskazówki

Pączki możesz nadziać również powidłami śliwkowymi lub konfiturą pomarańczową.

Pączki na tłusty czwartek
Pączki na tłusty czwartek
Pączki na tłusty czwartek
Loading...