Kasza kuskus na słodko z konfiturą pomarańczową
Data: 8 marca 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Kasz kuskus w słodkiej odsłonie do przekąszenia w ciągu dnia.

20 minut
bardzo łatwe
Przekąska
1 osoba

Kasz kuskus w słodkiej odsłonie do przekąszenia w ciągu dnia.

Składniki

Pół filiżanki kaszy kuskus

Łyżka suszonej żurawiny

2 suszone śliwki

Kilka migdałów

Filiżanka mleka roślinnego

Mini konfitura pomarańczowa

Sposób przygotowania

Mleko roślinne mocno podgrzewamy, kiedy zacznie się gotować dodajemy kaszę, suszoną żurawinę i pokrojone w kostkę śliwki.

Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem.

Kaszę mieszamy, dodajemy migdały (mogą być inne ulubione orzechy).

Podajemy ciepłe danie z konfiturą pomarańczową.

Smacznego!

Wskazówki

Do kaszy polecamy też inne konfiturki 40g, np. truskawkową z migdałami lub malinową z migdałami.

Pamiętaj, żeby kaszę kuskus przed zalaniem ciepłą wodą porządnie wypłukać. Zwróć uwagę, żeby suszone owoce były niesiarkowane i bez oleju.

Kasza kuskus może być wykorzystana do wielu dań głównych i przekąsek. Warto ją włączyć do swojego menu, jest bardzo łatwa w przygotowaniu i w swoim składzie ma niewielką ilość tłuszczu, jest bogatym źródłem żelaza, sodu, wapnia i fosforu. Zawiera duże ilości kwasu foliowego oraz dostarcza białka więcej niż inne kasze. Jest też bogatym źródłem błonnika, który znacznie ułatwia i przyspiesza przemianę materii.

Loading...