Cytrynowa babka piaskowa

Wielkanocna babka, która pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole
Wielkanocna babka, która pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole.
Składniki
260 g masła 4 jajka 200 g mąki pszennej 200 g cukru 100 g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki cukru waniliowego skórka z 2 cytryn ulubione bakalie do dekoracji Cytrynowy lukier - Składniki :200 g cukru pudru 100 ml wody 1 łyżka syropu cytrynki z rumem w syropie |
Sposób przygotowania
Na małym ogniu roztapiamy masło, odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wbijamy jajka, cukier, cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem, aż cukier się rozpuści.
Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
Mieszamy wszystkie składniki mikserem. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy stopniowo roztopione masło.
Formę do babki smarujemy masłem i delikatnie oprószamy ją.
Masę przelewamy do formy. Babkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok 40 - 50 min.
Upieczoną babkę przekładamy na paterę. Dekorujemy cytrynowym lukrem, cytrynkami ze słoiczka i bakaliami.
Cytrynowy lukier - Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki wlewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu.
Lukier mieszamy cały czas aż do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników.
Następnie w kąpieli wodnej ucieramy całość do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
Smacznego!
Wskazówki
Sekret udanej babki piaskowej to proporcje mąki. Im więcej dodasz mąki ziemniaczanej tym bardziej jest piaskowa (sypka). Możesz minimalnie zmodyfikować przepis, dodając więcej - np. 120 g mąki ziemniaczanej a mniej, bo 180 g mąki pszennej.
Możesz uzupełnić smak babki dowolnymi cytrynkami, np. cytrynkami w syropie z pędów sosny lub cytrynki z miodem w syropie.
Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-book z wielkanocnymi przepisami.