Piernik Mazowiecki
Kuchnia Mazowsza - pyszny piernik przełożony Mazowieckimi Powidłami Śliwkowymi
Składniki
- Mazowieckie powidła śliwkowe
- Mąka pszenna 300g
- Jajka 3 szt
- Masło 250g
- Cukier 200g
- Kakao 2 czubate łyżki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Miód 2 łyżki
- Czekolada mleczna 100g
Sposób przygotowania
Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu.
Dodajemy miód i kakao, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ciągle mieszając.
Dodajemy ostudzone masło z dodatkami. Następnie dodajemy partiami wszystkie suche składniki.
Wylewamy połowę masy do keksówki i wykładamy powidła śliwkowe.
Wylewamy pozostałą część masy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni.
Pieczemy około 50 minut.
Wyciągamy piernik z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto cienkim strumieniem tworząc wzór.
Smacznego!
Wskazówki
Możesz przygotować piernik z innymi konfiturami - polecamy pigwową lub malinową z pigwą.