Piernik Mazowiecki
Data: 1 listopada 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Kuchnia Mazowsza - pyszny piernik przełożony Mazowieckimi Powidłami Śliwkowymi

Składniki

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu.

Dodajemy miód wielokwiatowy i kakao, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. 

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. 

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ciągle mieszając.

Dodajemy ostudzone masło z dodatkami. Następnie dodajemy partiami wszystkie suche składniki. 

Wylewamy połowę masy do keksówki i wykładamy powidła śliwkowe Mazowieckie.

Wylewamy pozostałą część masy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni.

Pieczemy około 50 minut. 

Wyciągamy piernik z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto cienkim strumieniem tworząc wzór. 

Smacznego!

Wskazówki

Możesz przygotować piernik z innymi konfiturami - polecamy konfiturę pigwową o obniżonej zawartości cukru lub konfiturę malinowo - pigwową o obniżonej zawartości cukru.

Piernik Mazowiecki
Piernik Mazowiecki
Piernik Mazowiecki
Loading...