Kulki amarantusowe z imbirem i żurawiną
Data: 4 listopada 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Kulki amarantusowe z imbirem i żurawiną

Składniki

  • 70ml syropu imbirowego
  • 2 szklanka ekspandowanego amarantusa
  • Pół szklanki daktyli bez pestek
  • 3 łyżki suszonej żurawiny

Sposób przygotowania

Najlepiej zacząć od namoczenia daktyli. 

Daktyle zalewamy ciepłą, a nawet wrzącą woda i odstawiamy do namoczenia na min 15 min. 

Po tym czasie daktyle należy odlać nadmiar wody i zmiksować daktyle do konsystencji gładkiego kremu.

Następnie do miseczki wsypujemy amarantus i dodajemy uprzednio przygotowany krem daktylowy.

Dodajemy syrop imbirowy i żurawinę. 

Masę wyrabiamy widelcem, a następnie formujemy kulki - dowolnej wielkości.

Smacznego!

Wskazówki

Do przygotowania kulek można użyć innych rozdrobnionych suszonych owoców.

Kulki możesz obtoczyć w maku lub wiórkach kokosowych.

Użyj innych smaków syropów.

Kulki amarantusowe z imbirem i żurawiną
Kulki amarantusowe z imbirem i żurawiną
Kulki amarantusowe z imbirem i żurawiną
Loading...