Tarta z pigwą i gruszką

Pokochaj sezonowe owoce w jesiennym cieście
Składniki
- 4 łyżki pigwy w syropie
- 2 gruszki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 2-3 łyżki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 150 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- spora szczypta soli
Masa budyniowa:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 50 g masła
Ciasto:
Suche składniki mieszamy w misce lub na stolnicy z mokrymi i wyrabiamy ciasto.
Formujemy kulkę i ciasto odkładamy do schłodzenia na 15 minut.
Ciasto rozwałkujemy i wkładamy nim formę na tartę.
Nakłuwamy widelcem. Rozkładamy pigwę w syropie, a następnie pokrojoną w plastry gruszkę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż do zarumienienia około 20 min.
Masa:
Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Po wystudzeniu do budyniu dodajemy masło i blendujemy, do uzyskania puszystego kremu.
Wykładamy na wystudzone ciasto.
Wierzch ozdabiamy świeżą, bardzo dojrzałą gruszką i pigwą ze słoiczka.
Smacznego!
Wskazówki
Pamiętaj, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Wyjmij wcześniej masło, żeby było miękkie i łatwo połączyło się z budyniem.
Do tarty dodawaj na wymianę inne owoce w syropie: na przykład maliny w syropie lub pomarańcze w syropie.


