Data: 18 listopada 2022
Tarta z pigwą i gruszką
Data: 18 listopada 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Pokochaj sezonowe owoce w jesiennym cieście

Składniki

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 150 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • spora szczypta soli
Masa budyniowa:
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 50 g masła

Ciasto:

Suche składniki mieszamy w misce lub na stolnicy z mokrymi i wyrabiamy ciasto.

Formujemy kulkę i ciasto odkładamy do schłodzenia na 15 minut.

Ciasto rozwałkujemy i wkładamy nim formę na tartę.

Nakłuwamy widelcem. Rozkładamy pigwę w syropie, a następnie pokrojoną w plastry gruszkę.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż do zarumienienia około 20 min.

Masa:

Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

Po wystudzeniu do budyniu dodajemy masło i blendujemy, do uzyskania puszystego kremu.

Wykładamy na wystudzone ciasto.

Wierzch ozdabiamy świeżą, bardzo dojrzałą gruszką i pigwą ze słoiczka.

Smacznego!

Wskazówki

Pamiętaj, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Wyjmij wcześniej masło, żeby było miękkie i łatwo połączyło się z budyniem.

Do tarty dodawaj na wymianę inne owoce w syropie: na przykład maliny w syropie lub pomarańcze w syropie. 

Tarta z pigwą i gruszką
Tarta z pigwą i gruszką
Tarta z pigwą i gruszką
Loading...