Mini tarty z budyniem i malinami
Przepyszne jesienne ciastka z malinami ze słoiczka, które przeniosą Cię, chociaż na chwilkę, do letnich, ciepłych dni...
Składniki
Składniki:
- 150ml malin w syropie
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 2-3 łyżki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 150 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- spora szczypta soli
Masa budyniowa:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 50 g masła
Sposób przygotowania
Suche składniki mieszamy w misce lub na stolnicy z mokrymi i wyrabiamy ciasto.
Następnie ciasto odkładamy do schłodzenia.
Ciasto dzielimy na kilka porcji i wałkujemy na cienkie koła.
Wypełniamy nimi spody do mini tart.
Nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż do zarumienienia.
Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Po wystudzeniu do budyniu dodajemy masło i blendujemy.
Wystudzone tarty napełniamy kremem budyniowym oraz malinami w syropie.
Smacznego!
Wskazówki
Tarty możesz przygotować z wiśniami z rumem.