Pieczony karp z płatkami migdałowymi i chutney’em gruszkowym
Data: 20 grudnia 2022
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Data: 20 grudnia 2022
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Menu Świąteczne - podaj pieczonego karpia na świąteczny obiad
Składniki
- 2 duże kawałki karpia
- Chutney gruszkowy 150g
- pół szklanki płatków migdałowych
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kawałki karpia myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy i osuszamy.
Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, skraplamy sokiem z cytryny.
Dodajemy Chutney gruszkowy i odstawiamy do lodówki na 6 godzin.
Przed pieczeniem naczynie żaroodporne wykładamy talarkami ziemniaczanymi i pokrojoną cebulą.
Na wierzchu układamy kawałki karpia.
Posypujemy obficie płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 st. C przez 30 min.
Smacznego!
Wskazówki
Możesz zwiększyć ilość porcji - połówki całego karpia możesz upiec na blasze, zwiększ proporcjonalnie ilość dodatków