Pieczony karp z płatkami migdałowymi i chutney’em gruszkowym
Data: 20 grudnia 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Menu Świąteczne - podaj pieczonego karpia na świąteczny obiad

Składniki

  • 2 duże kawałki karpia
  • Chutney gruszkowy 150g
  • pół szklanki płatków migdałowych
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kawałki karpia myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy i osuszamy.

Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, skraplamy sokiem z cytryny.

Dodajemy Chutney gruszkowy i odstawiamy do lodówki na 6 godzin. 

Przed pieczeniem naczynie żaroodporne wykładamy talarkami ziemniaczanymi i pokrojoną cebulą.

Na wierzchu układamy  kawałki karpia.

Posypujemy obficie płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 st. C przez 30 min.

Smacznego!

Wskazówki

Możesz zwiększyć ilość porcji - połówki całego karpia możesz upiec na blasze, zwiększ proporcjonalnie ilość dodatków

Pieczony karp z płatkami migdałowymi i chutney’em gruszkowym
Pieczony karp z płatkami migdałowymi i chutney’em gruszkowym
Pieczony karp z płatkami migdałowymi i chutney’em gruszkowym
Loading...