Kanapka drwala dla dziadka z chutney gruszkowym
Przygotuj Dziadkowi domową kanapkę drwala, najlepszą wersję bo z chutneyem gruszkowym
Składniki
- 4 grube plastry karczku w ziołach
- 4 kromki chleba
- Chutney gruszkowy
- Sałata roszponka
- Cebula
- Tymianek, majeranek, oregano
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso nacieramy przyprawami: tymiankiem, majerankiem, oregano, solą, pieprzem i odstawiamy na kilka lub kilkanaście godzin do lodówki.
Następnie pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez około 2 godziny w 200 stopni. Po ostudzeniu karczek kroimy w grube plastry.
Na kromkach chleba układamy mięso, chutney gruszkowy, roszponkę, cebulę i przykrywamy drugą kromką chleba.
Smacznego!
Wskazówki
Podczas pieczenia mięso można podlewać sosem, który wytopi się z mięsa. Sprawi to, że mięso będzie bardziej miękkie.
Przygotowaną kanapkę można podpiec na rozgrzanej patelni lub w piekarniku.
Do kanapki możesz użyć ognistej salsy paprykowej.