Kanapka drwala dla dziadka z chutney gruszkowym
Data: 19 stycznia 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Przygotuj Dziadkowi domową kanapkę drwala, najlepszą wersję bo z chutneyem gruszkowym

180 minut + marynowanie mięsa
łatwe
przekąska
2 osoby

Przygotuj Dziadkowi domową kanapkę drwala, najlepszą wersję bo z chutneyem gruszkowym.

Składniki

4 grube plastry karczku w ziołach

4 kromki chleba

Chutney gruszkowy

Sałata roszponka

Cebula

Tymianek, majeranek, oregano

Sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso nacieramy przyprawami: tymiankiem, majerankiem, oregano, solą, pieprzem i odstawiamy na kilka lub kilkanaście godzin do lodówki.

Następnie pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez około 2 godziny w 200 stopni. Po ostudzeniu karczek kroimy w grube plastry.

Na kromkach chleba układamy mięso, chutney gruszkowy, roszponkę, cebulę i przykrywamy drugą kromką chleba.

 Smacznego!

Wskazówki

Podczas pieczenia mięso można podlewać sosem, który wytopi się z mięsa. Sprawi to, że mięso będzie bardziej miękkie.

Przygotowaną kanapkę można podpiec na rozgrzanej patelni lub w piekarniku.

Do kanapki możesz użyć ognistej salsy paprykowej.

Loading...