Faworki z miodem
Przepis na chrust czyli faworki z książki kucharskiej "Kuchnia Polska" z 1979r.
Składniki
- 20 dkg mąki
- 3 żółtka
- sól
- 3/4 łyżek gęstej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- 50 dkg tłuszczu do smażenia
- 10 dkg cukru pudru do posypywania
- wanilia
- bibuła do osączania
- miód np wielokwiatowy (nasza propozycja podania)
Sposób przygotowania
Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek.
Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.
Ciasto wałkować partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką.
Krajać radełkiem lub nożem na paski szerokości 3cm, długości 15cm.
Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni 5-6 cm i przewinąć.
Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeżeli zaraz podpłynie i szybko się zrumieni, można smażyć.
Ciasto omieść z mąki pędzelkiem, wkładać na tłuszcz i smażyć z 2 stron na jasnozłoty kolor przewracając widelcem.
Wyjąć, osączyć na bibule, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem z wanilią.
Układać w piramidkę na okrągłym szklanym półmisku.
Chrust można przyrządzać bez proszku spulchniającego.
Smacznego!
Wskazówki
Dla odmiany zamiast posypywać faworki cukrem pudrem proponujemy polać je miodem.