Faworki z miodem
Data: 15 lutego 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Przepis na chrust czyli faworki z książki kucharskiej "Kuchnia Polska" z 1979r.

60 minut
średnie
deser
4 osoby

Niezawodny przepis na chrust czyli faworki z książki kucharskiej "Kuchnia Polska" z 1979r.  Z tego przepisu wychodzą idealnie chrupkie. My dodatkowo  podajemy je z miodem co zapewnia wyjątkowy smak. 
Uwaga, przepis i słownictwo identycznie podane zgodnie z książką kucharską. 

Składniki

20 dkg mąki

3 żółtka 

sól

3/4 łyżek gęstej śmietany

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżka spirytusu

50 dkg tłuszczu do smażenia 

10 dkg cukru pudru do posypywania

wanilia

bibuła do osączania 

miód np wielokwiatowy (nasza propozycja podania)

Sposób przygotowania

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek.

Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.

Ciasto wałkować partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką.

Krajać radełkiem lub nożem na paski szerokości 3cm, długości 15cm.

Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni 5-6 cm i przewinąć. 

Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeżeli zaraz podpłynie i szybko się zrumieni, można smażyć.

Ciasto omieść z mąki pędzelkiem, wkładać na tłuszcz i smażyć z 2 stron na jasnozłoty kolor przewracając widelcem. 

Wyjąć, osączyć na bibule, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem z wanilią.

Układać w piramidkę na okrągłym szklanym półmisku.

Chrust można przyrządzać bez proszku spulchniającego.

Smacznego!

Wskazówki

Dla odmiany zamiast posypywać faworki cukrem pudrem proponujemy polać je miodem. 

Loading...