Naleśniczki z malinami w syropie
Sprawdzony, najlepszy przepis na naleśniki w słodkiej odsłonie.
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
Sposób przygotowania
Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, mleko, wodę i sól.
Dodać mleko i wodę i zmiksować na gładkie ciasto.
Dodać część roztopionego masła, resztę wykorzystać do smarowania patelni przy smażeniu.
Ciasto naleśnikowe można rozprowadzać po całej patelni, albo po trochu, żeby uzyskać efekt małych naleśniczków (wtedy za jednym razem można usmażyć 4 naleśniczki).
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z każdej strony do zarumienienia.
Podawać polane malinami w syropie. Ozdobić miętą.
Smacznego!
Wskazówki
Jeśli podajemy naleśniki na słodko to do ciasta można dodać 1 łyżkę cukru lub cukru waniliowego.
Jeśli dodamy wodę gazowaną naleśniki będą bardziej delikatne i chrupkie.
Można podać naleśniki z wiśniami z rumem lub ulubioną konfiturą.