Czekoladowy krem jaglany z malinami w syropie

Zdrowa alternatywa kupnych ciast i deserów - krem z kaszy jaglanej
Składniki
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- Maliny w syropie
Sposób przygotowania
Kaszę płuczemy, zalewamy szklanką mleka kokosowego, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu w mleku kokosowym przez około 15 minut. Kaszy nie odkrywamy i nie mieszamy podczas gotowania. Po ugotowaniu zostawiamy pod przykryciem na minimum 10 minut.
Do ciepłej jeszcze kaszy dodajemy kostki czekolady, dolewamy resztę mleka kokosowego i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Po przestudzeniu podajemy w salaterkach z malinami w syropie.
Smacznego!
Wskazówki
Krem z kaszy możesz podać z innymi owocami w syropie, np. wiśniami z rumem lub każdym smakiem konfitur.
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Ważne, żeby kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie klarowna. Wsypać do niedużego garnka, dodać mleko kokosowe (można gotować na wodzie, mleku krowim lub innym smakiem mleka roślinnego). Płyn powinien być co najmniej jeden centymetr wyżej niż kasza. Zagotować i od razu zmniejszyć palnik do minimum, przykryć pokrywką. Nie mieszać kaszy podczas gotowania. Gotować do miękkości pod przykryciem przez około 15 minut, a po ugotowaniu odstawić bez zdejmowania pokrywki na około 10m minut.


