Faszerowane bakłażany z salsą paprykową
Data: 24 marca 2023
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Data: 24 marca 2023
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Świetny pomysł na pyszną kolację lub urozmaicenie imprezowego stołu
Składniki
- 2 bakłażany
- 200g sera pleśniowego koziego
- Kiść pomidorków cherry
- Sól
- Pieprz
- Papryka
- oregano
- Salsa paprykowa
Sposób przygotowania
Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy środek i obficie solimy z każdej strony. Pozostawiamy do spocenia na około 10-30 min.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Kroimy ser w drobną kostkę, a pomidorki przekrawamy na cztery cząstki. Do farszu dodajemy przyprawy, oliwę i salsę paprykową i mieszamy.
Bakłażany umieszczamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym i wypełniamy farszem.
Pieczemy w 200 st. przez 40 min.
Podajemy z natką pietruszki.
Smacznego!
Wskazówki
Do posypania można użyć dowolnych ziół. Świetnie sprawdzi się kolendra.