Faszerowane bakłażany z salsą paprykową
Data: 24 marca 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Świetny pomysł na pyszną kolację lub urozmaicenie imprezowego stołu

Składniki

  • 2 bakłażany 
  • 200g sera pleśniowego koziego
  • Kiść pomidorków cherry
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka
  • oregano
  • Salsa paprykowa

Sposób przygotowania

Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy środek i obficie solimy z każdej strony. Pozostawiamy do spocenia na około 10-30 min.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Kroimy ser w drobną kostkę, a pomidorki przekrawamy na cztery cząstki. Do farszu dodajemy przyprawy, oliwę i salsę paprykową i mieszamy.

Bakłażany umieszczamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym i wypełniamy farszem.

Pieczemy w 200 st. przez 40 min.

Podajemy z natką pietruszki.

Smacznego!

Wskazówki

Do posypania można użyć dowolnych ziół. Świetnie sprawdzi się kolendra.

Faszerowane bakłażany z salsą paprykową
Faszerowane bakłażany z salsą paprykową
Faszerowane bakłażany z salsą paprykową
Loading...