Pieczony/grillowany camembert z syropem żurawinowym
Data: 24 marca 2023
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Data: 24 marca 2023
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Doskonały pomysł na przepyszną codzienną kolację
Składniki
- Dwa krążki sera pleśniowego
- Garść orzechów włoskich
- Syrop żurawinowy z ziołami
Sposób przygotowania
Orzechy siekamy na nierówne kawałki.
Ser nacinamy w kratkę. W powstałe otwory wciskamy orzechy, reszta zatopi się do środka podczas pieczenia.
Pieczemy w 200 st. przez 20 min na funkcji termoobieg.
Po upieczeniu polewamy syropem żurawinowym z ziołami.
Smacznego!
Wskazówki
W sezonie letnim polecamy przyszykować ser na grillu. Ponacinany ser z dodatkiem orzechów wystarczy owinąć papierem do pieczenia, aby ser nie wyciekł. Można również ugrillować ser bez nacinania (nie trzeba wtedy owijać go w papier). Po zdjęciu camemberta z kratki posypać świeżo pokrojonymi orzechami i polać syropem. Można użyć ulubionych orzechów.