Mazurek z konfiturą pomarańczową i czekoladą
Data: 3 kwietnia 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Tego ciasta nie może zabraknąć na Świątecznym stole. Zobacz przepis na szybki mazurek

75 minut
łatwe
deser
4 osoby

Tego ciasta nie może zabraknąć na Świątecznym stole. Mazurek to polska tradycja Wielkanocna.

Składniki

Ciasto

400 g mąki

3 żółtka

Pół szklanki cukru

2 łyżki  gęstej śmietany

200 g masła

 Na wierzch:

Konfitura pomarańczowa

Garść płatków migdałów

Garść orzechów włoskich

Pół tabliczki czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania

W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, masło, śmietanę i żółtka. Dla łatwiejszego zagniatania dobrze jest rozdrobnić składniki nożem. 

Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakami. Na początku będzie kleiste, ale z czasem stanie się jednolitą formą.

Wyrobione ciasto chłodzimy w lodówce przez około godzinę.

 

2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość w 5-8 mm. Z pozostałego ciasta tworzymy rant, w którym np. ubijaczką do jajek wykonujemy wgniecenia.

 

Pieczemy w temperaturze 180 st C przez 20 min w opcji góra-dół.

Siekamy orzechy.

Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną gorzką czekoladę.

Ciepłą czekoladę i konfiturę pomarańczową rozsmarowujemy w wybrany wzór na przestudzonym cieście. Masy nie muszą być równo rozsmarowane.

Posypujemy płatkami migdałów i posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Wskazówki

Mazurek możesz przyrządzić z owocami w syropie, np. malinami w syropie lub każdym smakiem konfitur.

Jeśli ciasto podczas wyrabiania jest zbyt kleiste warto dodać więcej mąki i śmietany. 

Do rozpuszczenia czekolady można użyć śmietany słodkiej płynnej, dzięki temu masa czekoladowa będzie bardziej kremowa.

Loading...