Mazurek z konfiturą pomarańczową i czekoladą
Tego ciasta nie może zabraknąć na Świątecznym stole. Zobacz przepis na szybki mazurek
Składniki
Ciasto
- 400 g mąki
- 3 żółtka
- Pół szklanki cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 200 g masła
Na wierzch:
- Konfitura pomarańczowa o obniżonej zawartości cukru
- Garść płatków migdałów
- Garść orzechów włoskich
- Pół tabliczki czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania
W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, masło, śmietanę i żółtka. Dla łatwiejszego zagniatania dobrze jest rozdrobnić składniki nożem.
Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakami. Na początku będzie kleiste, ale z czasem stanie się jednolitą formą.
Wyrobione ciasto chłodzimy w lodówce przez około godzinę.
2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość w 5-8 mm. Z pozostałego ciasta tworzymy rant, w którym np. ubijaczką do jajek wykonujemy wgniecenia.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 20 min w opcji góra-dół.
Siekamy orzechy.
Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną gorzką czekoladę.
Ciepłą czekoladę i konfiturę pomarańczową rozsmarowujemy w wybrany wzór na przestudzonym cieście. Masy nie muszą być równo rozsmarowane.
Posypujemy płatkami migdałów i posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Wskazówki
Mazurek możesz przyrządzić z owocami w syropie, np. malinami w syropie lub każdym smakiem konfitur.
Jeśli ciasto podczas wyrabiania jest zbyt kleiste warto dodać więcej mąki i śmietany.
Do rozpuszczenia czekolady można użyć śmietany słodkiej płynnej, dzięki temu masa czekoladowa będzie bardziej kremowa.