Mazurek z konfiturą pomarańczową i czekoladą
Data: 3 kwietnia 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Tego ciasta nie może zabraknąć na Świątecznym stole. Zobacz przepis na szybki mazurek

Składniki

Ciasto

  • 400 g mąki
  • 3 żółtka
  • Pół szklanki cukru
  • 2 łyżki  gęstej śmietany
  • 200 g masła

 Na wierzch:

  • Konfitura pomarańczowa
  • Garść płatków migdałów
  • Garść orzechów włoskich
  • Pół tabliczki czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania

W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, masło, śmietanę i żółtka. Dla łatwiejszego zagniatania dobrze jest rozdrobnić składniki nożem. 

Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakami. Na początku będzie kleiste, ale z czasem stanie się jednolitą formą.

Wyrobione ciasto chłodzimy w lodówce przez około godzinę.

2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość w 5-8 mm. Z pozostałego ciasta tworzymy rant, w którym np. ubijaczką do jajek wykonujemy wgniecenia.

Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 20 min w opcji góra-dół.

Siekamy orzechy.

Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną gorzką czekoladę.

Ciepłą czekoladę i konfiturę pomarańczową rozsmarowujemy w wybrany wzór na przestudzonym cieście. Masy nie muszą być równo rozsmarowane.

Posypujemy płatkami migdałów i posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Wskazówki

Mazurek możesz przyrządzić z owocami w syropie, np. malinami w syropie lub każdym smakiem konfitur.

Jeśli ciasto podczas wyrabiania jest zbyt kleiste warto dodać więcej mąki i śmietany. 

Do rozpuszczenia czekolady można użyć śmietany słodkiej płynnej, dzięki temu masa czekoladowa będzie bardziej kremowa.

Mazurek z konfiturą pomarańczową i czekoladą
Mazurek z konfiturą pomarańczową i czekoladą
Mazurek z konfiturą pomarańczową i czekoladą
Loading...