Mini bezy z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową
Delikatne i kruche mini chmurki z dodatkiem konfitury truskawkowej
Składniki
- 3 białka
- Szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Łyżka soku z cytryny
- Pół szklanki śmietany płynnej 30% lub 36%
- Konfitura truskawkowa
Sposób przygotowania
Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka umieszczamy w suchym wysokim naczyniu.
Ubijanie białek zaczynamy od małej mocy do uzyskania pienistej konsystencji.
Do białek stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie kontynuujemy ubijanie do powstania sztywnej piany. Po odwróceniu piana powinna trzymać się dna naczynia.
W końcowej fazie ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i ubijamy tylko do wmieszania składników.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy mini bezy.
Pieczemy na funkcji góra-dół przez 25 min w temperaturze 120 st. C, a następnie zmieniamy temperaturę na 100 st. C na kolejne 45 min pieczenia.
Po upieczeniu zostawiamy bezy do przestudzenia, w tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę.
Do wysokiego schłodzonego naczynia wlewamy zimną śmietanę.
Ubijamy ją przez chwilę na niskich obrotach, a następnie na wysokich do uzyskania sztywnej konsystencji.
Wystudzone bezy dekorujemy bitą śmietaną i podajemy z konfiturą z truskawek.
Smacznego!
Wskazówki
Do wykonania bez niezbędny jest drobny cukier lub cukier puder.
Z bezą świetnie będą smakować inne konfitury, np. konfitura pomarańczowa.