Smoothie - jak to ugryźć?
Co to jest smoothie i czym się różni od innych napojów?
Smoothie - jak to ugryźć?
W zasadzie nie ma sztywnej formułki co to jest to całe smoothie, co musi mieć w składzie żeby zaliczało się już do tej kategorii napoi. Wachlarz składników jest bardzo szeroki. To co jest pewne to to, że sądząc po nazwie żeby coś się mogło nazywać Smoothie powinno być gładkie, kremowe w swojej konsystencji. Choć są i tacy co wolą czuć kawałki owoców czy nasion w tym napoju. Pewne jest też to, że Smoothie jako napój ma nie tyle zaspokajać pragnienie co raczej sycić i (a może nawet przede wszystkim) zastępować posiłek. Ma wraz ze spożywaniem dodawać energii, a także odżywiać organizm. To napój funkcyjny, który w swoim składzie oprócz zdrowych soków owocowych czy warzywnych zawiera również zblendowane części tych roślin. Co zapewnia dostarczanie organizmowi ogromnej ilości błonnika roślinnego, który jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania. Ponadto elektrolity i minerały z zawartych w smoothie owoców i warzyw wspomagają prawidłowe działanie mięśni oraz układu nerwowego. Doskonale wpisuje się w zdrowy trend, w którym ludzie nie chcą już tylko jeść aby się najeść , chcą jeść, delektować się smakiem i do tego dostarczać do organizmu szeregu substancji odżywczych, odbudowywać go czy wzmacniać. Ma być smacznie i zdrowo. A jeśli do tego jest jeszcze kolorowo, jak w przypadku naszych smoothies, to już pełnia szczęścia.
Do Polski - jak cola, chipsy i jeans’y – smoothie przybyło z zachodu. Krąży kilka legend i zapewne kilka osób mogłoby się nazywać ojcami czy matkami smoothie, ale jak to z nieopatentowanymi smakami bywa nikt do końca nie wie od kiedy na świecie spożywa się tego typu żywność. Może tarte jabłuszka, które nasze mamy podawały nam w niemowlęcym wieku to jakiś pierwowzór smoothie ;) i za kilka lat naukowcy z jakiejś znanej uczelni dowiodą, że smoothie pochodzi ze wschodnich tradycyjnych posiłków.
Smoothie w głównej mierze opierające się na surowych owocach, warzywach i pestkach w swoim składzie, śmiało zastąpi zbilansowany posiłek. Jest bogatym źródłem witamin i przeciwutleniaczy, a także swoistą energetyczną bombą. Najlepiej sprawdzi się na śniadanie, drugie śniadanie czy jako zdrowa przekąska po treningu. Można wziąć je do plecaka na uczelnię, do pracy czy na drogę do pracy, a także w wakacyjną podróż. Choć ta ostatnia opcja może być trochę utrudniona w aktualnej sytuacji to wierzymy, że do lata już wszyscy będziemy mogli „wsiąść do pociągu byle jakiego…”i zabrać smoothie do plecaka na górską wędrówkę czy rowerową przejażdżkę bulwarami. To również idealna opcja dla rodziców, którzy chcą do diety swoich pociech przemycić owoce i warzywa. Bo kto oprze się kolorowym napojom.
Smoothie oprócz swoich właściwości prozdrowotnych jest też dość proste w przygotowaniu. Wystarczy zaopatrzyć się w blender i odwiedzić lokalny targ ze świeżymi owocami i warzywami. Jest też teoria mówiąca, że mrożone owoce i warzywa są zdrowsze, wobec tego odpada nam wizyta na często zatłoczonym bazarku, a wystarczy sklep z działem mrożonek. Przepis też nie jest do końca potrzebny, bo wystarczy skomponować kilka ulubionych składników, aby powstało niepowtarzalne smoothie. Internet, prasa czy literatura kulinarna też na pewno dostarczy dużo inspiracji do przygotowania własnego zdrowego napoju. Dla tych natomiast, który cenią swój czas i nie chcą czy nie lubią bawić się w eksperymentowanie w kuchni, dostępne są gotowe smoothie w wygodnych butelkach, które mają zbilansowane kompozycje składników odżywczych, doskonały smak i czystą etykietę.
Zalety smoothie można mnożyć w nieskończoność. Nieskończone też mogą być ich składowe - my wybraliśmy dla Was 4 kompozycje smakowe, aby każdy mógł wśród nich znaleźć coś dla siebie albo urozmaicać sobie posiłki spożywając na przemian wszystkie cztery. Wszystkie są bez dodatku cukru, wegańskie i bezglutenowe, a także bez dodatku konserwantów czy wzmacniaczy smaku.
Smoothie z ananasa i mango - bez dodatku cukru
Składniki: przecier z ananasa 49%*, przecier jabłkowy, przecier z mango 19%*, syrop z agawy, nasiona chia. *spoza Polski. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Żółte smoothie na bazie ananasa to bogate źródło witamin. Ananas od dawna był stosowany jako domowy środek na infekcje układu pokarmowego, a także na poprawę trawienia. Ten pożywny składnik o wszechstronnym zastosowaniu w medycynie niekonwencjonalnej w połączeniu z przecierem jabłkowym, z mango oraz z syropem z agawy i nasionami chia, które są często określane jako superfood dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 i wapnia, tworzą smaczną, a zarazem niezwykle zdrową kompozycję.
Smoothie z jarmużu i zielonego melona - bez dodatku cukru
Składniki: sok z jabłek, jarmuż 14,5%*, przecier z zielonego melona 12%*, przecier z mango, sok z pomarańczy, przecier bananowy, trawa cytrynowa, acerola. *spoza Polski
Zielone smoothie z sokiem jabłkowym, który równoważy smak zawartych w nim zarówno owoców jak i warzyw dostarcza do organizmu min. witaminy C i E. Jarmuż, znajdujący się w tym smaku smoothie, który do niedawna jeszcze był uznawany bardziej za roślinę ozdobną niż jadalną, dziś jest często wykorzystywany w zdrowej kuchni głównie dzięki wysokiej zawartości witaminy K odpowiedzialnej za krzepliwość krwi, a także przydatnej w prewencji osteoporozy.
Smoothie Pomarańcza & Dynia
Składniki: sok z pomarańczy 39% (spoza Polski), przecier jabłkowy, przecier brzoskwiniowy, przecier z ananasa, przecier dyniowy 9%, syrop z agawy, dzika róża.
Pomarańczowe smoothie to bogate źródło witaminy C, beta karotenu i błonnika pokarmowego, niezbędnych do utrzymania prawidłowej wagi organizmu, a także wspomagające układ odpornościowy. Kompozycja ta to zdrowa bomba energetyczna szczególnie polecana dla osób aktywnych, uprawiających sporty.
Składniki: przecier z: truskawek 20%, jabłek, malin 14%, mango; sok z: jabłek, gruszek, malin; pasternak, przecier z: czerwonych porzeczek, gravioli; syrop z agawy.
Różowe smoothie na bazie truskawek, jabłek i malin, które dostarczają do organizmu mnóstwo witaminy C to źródło zdrowia w małej butelce. Zawarte w nim owoce dostarczają do organizmu również ogromną ilość naturalnych pektyn oczyszczających jelita i pozytywnie wpływających na naturalną florę bakteryjną. Ta kompozycja owoców i warzyw oprócz bogactwa substancji odżywczych również doskonale smakuje.
Naturalnym zjawiskiem jest rozwarstwianie się smoothie wystarczy przed użyciem wstrząsnąć. Smak i konsystencja mogą się różnić w zależności od pory roku i odmiany owoców i warzyw.
Pamiętaj powyższe informacje nie zastąpią konsultacji z lekarzem. W przypadku problemów ze zdrowiem niezwłocznie należy skontaktować się z lekarzem. Osoby zmagające się z cukrzycą powinny być ostrożne przy spożywaniu smoothie i skonsultować to ze specjalistą. Diety opierające się na spożywaniu napoi owocowo-warzywnych powinny być stosowane pod kontrolą dietetyka.