Ziemniaki hasselback z grilla
Eksplodujące smaki na twoim talerzu - pieczone ziemniaki z wegańskim chutneyem gruszkowym
Składniki
- kostka masła
- ząbek czosnku - 6 szt.
- tymianek - 1 szczypta
- pieprz czarny - 1 szczypta
- papryka mielona słodka - 1 szczypta
- sól - 1 szczypta
- rozmaryn świeży – parę gałązek
- ziemniak - 8 szt.
- Chutney gruszkowy do podania
Sposób przygotowania
Ziemniaki umyj, osusz, a następnie ponacinaj tak, aby utworzył się wachlarzyk. Uważamy, żeby nie przeciąć ich do końca, a najwyżej do 2/3 głębokości. Możesz ułożyć ziemniaka pomiędzy pałeczki do sushi i nacinać tak, żeby nóż opierał się o patyczki – wtedy na pewno nie przetniesz całego ziemniaka.
Masło rozpuść z tymiankiem i wyciśniętym czosnkiem.
Grill rozgrzej do 200 stopni.
Ziemniaki poukładaj na brytfance do grilla. Polej masłem z przyprawami, żeby dostało się do każdego nacięcia. Ułóż na nich gałązki tymianku. Posyp pozostałymi przyprawami.
Piecz godzinę, w połowie polej po wierzchu masłem i dodatkowo posól.
Ziemniaki zdejmij z rusztu i przełóż na talerz.
Ziemniaki podaj z chutneym gruszkowym.
Smacznego!
Wskazówki
Możesz również podać ziemniaki z salsą paprykową lub ognistą salsą paprykową.
Ziemniaki HASSELBACK Możesz podawać z sosami na bazie jogurtu greckiego, np. tzatziki, sosem grzybowym, grillowanymi warzywami, a wersji nie wegetariańskiej jako dodatek do grillowanego mięsa.
Jeśli używasz tradycyjnego grilla to każdy ziemniak zawiń w papier do pieczenia.
Możesz dowolnie modyfikować to danie, np. dodając pomiędzy plasterki wędzony boczek.