Ziemniaki hasselback z grilla
Data: 6 lipca 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Eksplodujące smaki na twoim talerzu - pieczone ziemniaki z wegańskim chutneyem gruszkowym

Składniki

  • kostka masła
  • ząbek czosnku - 6 szt.
  • tymianek - 1 szczypta
  • pieprz czarny - 1 szczypta
  • papryka mielona słodka - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • rozmaryn świeży – parę gałązek
  • ziemniak - 8 szt.
  • Chutney gruszkowy do podania

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyj, osusz, a następnie ponacinaj tak, aby utworzył się wachlarzyk. Uważamy, żeby nie przeciąć ich do końca, a najwyżej do 2/3 głębokości. Możesz ułożyć ziemniaka pomiędzy pałeczki do sushi i nacinać tak, żeby nóż opierał się o patyczki – wtedy na pewno nie przetniesz całego ziemniaka.

Masło rozpuść z tymiankiem i wyciśniętym czosnkiem.

Grill rozgrzej do 200 stopni.

Ziemniaki poukładaj na brytfance do grilla. Polej masłem z przyprawami, żeby dostało się do każdego nacięcia. Ułóż na nich gałązki tymianku. Posyp pozostałymi przyprawami.

Piecz godzinę, w połowie polej po wierzchu masłem i dodatkowo posól.

Ziemniaki zdejmij z rusztu i przełóż na talerz.

Ziemniaki podaj z chutneym gruszkowym.

Smacznego!

Wskazówki

Możesz również podać ziemniaki z salsą paprykową lub ognistą salsą paprykową.

Ziemniaki HASSELBACK  Możesz podawać z sosami na bazie jogurtu greckiego, np. tzatziki, sosem grzybowym, grillowanymi warzywami, a wersji nie wegetariańskiej jako dodatek do grillowanego mięsa.

Jeśli używasz tradycyjnego grilla to każdy ziemniak zawiń w papier do pieczenia.

Możesz dowolnie modyfikować to danie, np. dodając pomiędzy plasterki wędzony boczek.

Ziemniaki hasselback z grilla
Ziemniaki hasselback z grilla
Ziemniaki hasselback z grilla
Loading...