Krem z dyni
Data: 2 listopada 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Jesienna uczta - krem z dyni dosmaczona prawdziwym syropem z imbiru

Składniki

  • 500g obranej dyni
  • 200g ziemniaków 
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • kurkuma
  • sól pieprz
  • syrop imbirowy
  • garść pestek dyni
  • 50 ml kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

W dużym garnku szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.

Następnie dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, plasterki marchewki, kawałki dyni i smażymy przez kolejne 5-10 min.

Całość zalewamy bulionem dodajemy przeciśnięty lub posiekany czosnek i przyprawy i gotujemy do miękkości.

Po ugotowaniu dodajemy 3 łyżeczki syropu imbirowego i zostawiamy do ostudzenia, następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Podajemy z kapką śmietany i prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!

Wskazówki

Najlepszy krem z dyni uzyskamy z odmian: prowansalska i hokkaido.

Krem z dyni
Krem z dyni
Krem z dyni
Loading...