Kawa świąteczna i ekstra kruche ciasteczka

Kawa ze smakowym syropem to doskonały pomysł na zimne, świąteczne dni
Składniki
Kawa:
- syrop świąteczny
- 100 ml espresso
- 1 żółtko
Kruche ciasteczka z cukrem:
- mąka pszenna 200 g
- cukier puder 60 g
- cukier waniliowy 1 łyżka
- proszek do pieczenia 5 łyżeczki
- masło 110 g
- żółtka jajka 2 sztuki
- białko jajka 1 sztuka
- cukier kryształ 3 łyżki
Sposób przygotowania
Jajko wyparzamy, oddzielamy białko od żółtka.
Żółtko ucieramy z cukrem, mlekiem skondensowanym i łyżeczką syropu świątecznego.
Gotowy krem wlewamy do filiżanki i zalewamy espresso.
Przed wypiciem mieszamy.
Ciastka:
Do mąki pszennej wsyp cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Dodaj masło i żółtka.
Zagnieć ciasto.
Włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.
Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty.
Posmaruj ciasteczka z wierzchu białkiem i posyp cukrem kryształem (ewentualnie możesz zamienić na cukier trzcinowy).
Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 12 minut.
Smacznego!
Wskazówki
Do kawy świetnie nadają się syropy: piernikowy, cynamonowo-karmelowy, migdałowo-czekoladowy, dyniowy!
Do kawy podaj kruche ciasteczka - absolutny klasyk wśród deserów!


