Piernik
Data: 18 grudnia 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Tradycyjny piernik urozmaicony konfiturą figa z makiem

Składniki

  • Konfitura figa z makiem
  • 250g mąki
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • pół kostki masła
  • pół szklanki śmietany
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżka przyprawy do pierników
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Masło roztapiamy i studzimy. Do masła dajemy cukier, żółtka i miód.

Miksujemy na puszystą masę. Dodajemy mąkę, śmietaną i przyprawy(kakao, piernikowa, soda oczyszczona) –dokładnie mieszamy. 

Białka miksujemy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. 

Piernik pieczemy w 170 stopniach przez 50-50 minut. Do suchego patyczka.

Po wystudzeniu przekrajamy piernik na 2-3 części i przekładamy konfiturą figa z makiem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , dodajemy cukier puder i ucieramy.

Polewamy gotowe ciasto.

Dekorujemy w dowolny sposób.

Smacznego!

Wskazówki

Możesz przełożyć piernik powidłami śliwkowymi lub konfiturą pigwową.

Piernik
Piernik
Piernik
Loading...