Piernik

Tradycyjny piernik urozmaicony konfiturą figa z makiem
Składniki
- Konfitura figa z makiem
- 250g mąki
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- pół kostki masła
- pół szklanki śmietany
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżka przyprawy do pierników
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztapiamy i studzimy. Do masła dajemy cukier, żółtka i miód.
Miksujemy na puszystą masę. Dodajemy mąkę, śmietaną i przyprawy(kakao, piernikowa, soda oczyszczona) –dokładnie mieszamy.
Białka miksujemy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.
Piernik pieczemy w 170 stopniach przez 50-50 minut. Do suchego patyczka.
Po wystudzeniu przekrajamy piernik na 2-3 części i przekładamy konfiturą figa z makiem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , dodajemy cukier puder i ucieramy.
Polewamy gotowe ciasto.
Dekorujemy w dowolny sposób.
Smacznego!
Wskazówki
Możesz przełożyć piernik powidłami śliwkowymi lub konfiturą pigwową.


