Kruche babeczki
Data: 20 grudnia 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Pyszny i lekki deser - kruche babeczki z konfiturą pomarańczową

Składniki

  • konfitura pomarańczowa 
  • pół kostki masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • pół pomarańczy
  • czekoladowa posypka

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Sposób przygotowania

Zimne masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy mąkę i żółtka i cukier puder.

Wyrabiamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. 

Kiedy ciasto będzie mocno zimne ponownie je wyrabiamy i rozwałkowujemy na 0,5 cm placek.

Wykładamy na foremki do babeczek i mocno dociskamy, nadmiar ciasta odkrajemy nożem.

 Pieczemy180 stopniach  w nagrzanym piekarniku przez  20 minut. 

Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

Kiedy babeczki wystygną napełniamy je konfiturę pomarańczową i wystudzonym budyniem.

Dekorujemy.

Smacznego!

Wskazówki

Do babeczek możesz użyć innych konfitur ETERNO.

  

Loading...