Ryba po grecku
Data: 23 grudnia 2023
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Data: 23 grudnia 2023
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Tradycyjne danie na święta - pieczona ryba z warzywami
Składniki
- 400 g filetu z dorsza
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 1 korzeń pietruszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki miodu lipowego
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- gałązka rozmarynu
Sposób przygotowania
Rybę mocno solimy i odstawiamy na godziną do lodówki.
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach.
Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na maśle klarowanym, dodajemy marchewką , pietruszką i dusimy w małej ilości wody.
Kiedy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat, miód lipowy i przyprawy.
Delikatnie mieszamy.
Zamarynowaną rybę osuszamy i smażymy na maśle klarownym przez kilka minut z każdej strony.
Warzywa wykładamy do naczynie żaroodpornego i układamy na nich rybę.
Pieczemy przez 20-30 minut w 180 stopniach.
Podajemy z chlebem.
Smacznego!
Wskazówki
Do smaku możesz użyć dowolnego miodu.