Ryba po grecku
Data: 23 grudnia 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Tradycyjne danie na święta - pieczona ryba z warzywami

Składniki

  • 400 g filetu z dorsza
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki miodu lipowego
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania

Rybę mocno solimy i odstawiamy na godziną do lodówki.

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach.

Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na maśle klarowanym, dodajemy marchewką , pietruszką i dusimy w małej ilości wody.

Kiedy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat, miód lipowy i przyprawy.

Delikatnie mieszamy.

Zamarynowaną rybę osuszamy i smażymy na maśle klarownym przez kilka minut z każdej strony.

Warzywa wykładamy do naczynie żaroodpornego i układamy na nich rybę.

Pieczemy przez 20-30 minut w 180 stopniach.

Podajemy z chlebem.

Smacznego!

Wskazówki

Do smaku możesz użyć dowolnego miodu.

Ryba po grecku
Ryba po grecku
Ryba po grecku
Loading...