Gofry dla dziadków
Data: 12 stycznia 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Puszyste i delikatne gofry z owocami jako idealny prezent od serca na Dzień Babci i Dziadka

Składniki

  • wiśnie liofilizowane
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • około 1 i 1/3 szklanki mleka
  • ½ szklanki migdałów


Sposób przygotowania

Jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól. Ubijamy przez 2 - 3 min.

Następnie mieszając dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na koniec wlewamy tłuszcz i mieszamy.

Tak przygotowane ciasto pieczemy przez około 3 min na rozgrzanej gofrownicy.

Podajemy z bitą śmietaną, wiśniami liofilizowanymi i kruszonymi migdałami.

Smacznego!

Wskazówki

Polecamy wersję z wiśniami z rumem, malinami w syropie lub liofilizowanymi malinami.

Liofilizowane owoce znajdziecie w naszych zestawach prezentowych lub na Allegro.

Do wykonania gofrów można użyć dowolnej mąki. Do ciasta można dodać ulubione przyprawy korzenne np.: cynamon lub kardamon.

Loading...