Gofry dla dziadków
Puszyste i delikatne gofry z owocami jako idealny prezent od serca na Dzień Babci i Dziadka
Składniki
- wiśnie liofilizowane
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- około 1 i 1/3 szklanki mleka
- ½ szklanki migdałów
Sposób przygotowania
Jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól. Ubijamy przez 2 - 3 min.
Następnie mieszając dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec wlewamy tłuszcz i mieszamy.
Tak przygotowane ciasto pieczemy przez około 3 min na rozgrzanej gofrownicy.
Podajemy z bitą śmietaną, wiśniami liofilizowanymi i kruszonymi migdałami. Polecamy też konfiturę pomarańczową o obniżonej zawartości cukru.
Smacznego!
Wskazówki
Polecamy wersję z wiśniami z rumem, malinami w syropie lub liofilizowanymi malinami.
Liofilizowane owoce znajdziecie w naszych zestawach Na prezent lub na Allegro.
Do wykonania gofrów można użyć dowolnej mąki. Do ciasta można dodać ulubione przyprawy korzenne np.: cynamon lub kardamon.