Kulki migdałowe
Data: 23 stycznia 2024
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Data: 23 stycznia 2024
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Pyszne, słodkie kulki migdałowe z kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla kupnych słodyczy
Składniki
- miód malinowy
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- ½ szklanki płatków migdałowych
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną gotujemy w proporcjach podanych na opakowaniu (najczęściej 1 do 2).
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i mieszamy z ugotowaną i ostudzoną kaszą.
Dodajemy roztopione masło, jajko i 4 łyżki miodu.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Kulki podajemy np. z jogurtem naturalnym
Smacznego!
Wskazówki
Możecie dodać inny rodzaj miodu.
Świetnie sprawdzi się również mieszanka orzechów i suszone owoce.