Faworki jak u babci
Data: 6 lutego 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Niezawodny przepis na faworki z książki kucharskiej "Kuchnia Polska" z 1979r. Wychodzą chrupiące i lekkie, my uwielbiamy je podawać z miodem. Uwaga, przepis i słownictwo identycznie podane zgodnie z książką kucharską.

Składniki

  • 20 dkg mąki
  • 3 żółtka 
  • Sól
  • 3/4 łyżek gęstej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka spirytusu
  • 50 dkg tłuszczu do smażenia 
  • 10 dkg cukru pudru do posypywania
  • Wanilia
  • Bibuła do osączania 
  • Miód malinowy

Sposób przygotowania

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek.

Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.

Ciasto wałkować partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką.

Krajać radełkiem lub nożem na paski szerokości 3cm, długości 15cm.

Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni 5-6 cm i przewinąć. 

Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeżeli zaraz podpłynie i szybko się zrumieni, można smażyć.

Ciasto omieść z mąki pędzelkiem, wkładać na tłuszcz i smażyć z 2 stron na jasnozłoty kolor przewracając widelcem. 

Wyjąć, osączyć na bibule, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem z wanilią.

Układać w piramidkę na okrągłym szklanym półmisku.

Chrust można przyrządzać bez proszku spulchniającego.

Smacznego!

Wskazówki

Dla odmiany zamiast posypywać faworki cukrem pudrem proponujemy polać je miodem wielokwiatowym.

Faworki jak u babci
Faworki jak u babci
Faworki jak u babci
Loading...