Faworki jak u babci
Niezawodny przepis na faworki z książki kucharskiej "Kuchnia Polska" z 1979r. Wychodzą chrupiące i lekkie, my uwielbiamy je podawać z miodem. Uwaga, przepis i słownictwo identycznie podane zgodnie z książką kucharską.
Składniki
|
Sposób przygotowania
Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek.
Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.
Ciasto wałkować partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką.
Krajać radełkiem lub nożem na paski szerokości 3cm, długości 15cm.
Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni 5-6 cm i przewinąć.
Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeżeli zaraz podpłynie i szybko się zrumieni, można smażyć.
Ciasto omieść z mąki pędzelkiem, wkładać na tłuszcz i smażyć z 2 stron na jasnozłoty kolor przewracając widelcem.
Wyjąć, osączyć na bibule, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem z wanilią.
Układać w piramidkę na okrągłym szklanym półmisku.
Chrust można przyrządzać bez proszku spulchniającego.
Smacznego!
Wskazówki
Dla odmiany zamiast posypywać faworki cukrem pudrem proponujemy polać je miodem wielokwiatowym.