Mini bezy śliwkowe
Słodkie, lekkie i puszyste mini bezy... kto z nas ich nie lubi? W dodatku z powidłami śliwkowymi i migdałami.. coś niesamowitego! Musisz ich spróbować!
Składniki
- 3 białka
- Szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Łyżka soku z cytryny
- Pół szklanki śmietany płynnej 30% lub 36%
- Mazowieckie powidła śliwkowe
- 4 łyżeczki syropu klonowego
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania
Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka umieszczamy w suchym wysokim naczyniu.
Ubijanie białek zaczynamy od małej mocy do uzyskania pienistej konsystencji.
Do białek stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie kontynuujemy ubijanie do powstania sztywnej piany. Po odwróceniu piana powinna trzymać się dna naczynia.
W końcowej fazie ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i ubijamy tylko do wmieszania składników.
Formujemy na blasze wyłożonej pergaminem mini bezy (ok. 8 szt) i pionowo wygładzamy łopatką boki.
Pieczemy na funkcji góra-dół przez 25 min w temperaturze 120 st. C, a następnie zmieniamy temperaturę na 100 st. C na kolejne 45 min pieczenia.
Po upieczeniu zostawiamy bezy do przestudzenia, w tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę.
Do wysokiego schłodzonego naczynia wlewamy zimną śmietanę. Ubijamy ją przez chwilę na niskich obrotach, a następnie na wysokich do uzyskania sztywnej konsystencji.
Na bezy wykładamy po 2 łyżeczki mazowieckich powideł śliwkowych a następnie bitą śmietanę. Polewamy syropem klonowym i dekorujemy płatkami migdałowymi. Podajemy.
Smacznego!
Wskazówki
Świetnie sprawdzą się też nasze inne konfitury!