Data: 18 sierpnia 2023
Kategoria: Poradnik
Dlaczego warto jeść morwę?
Data: 18 sierpnia 2023
Kategoria: Poradnik



Poznaj parę ciekawostek o mało popularnej, ale dobroczynnej morwie!

Dlaczego w ETERNO mamy słabość do morwy? 

Głównie dlatego o czym napisaliśmy w opisie konfitury truskawkowej z morwą, gdzie możesz przeczytać:

W domu Basi często śpiewano piosenkę "Truskawki w Milanówku". Nic dziwnego skoro w Milanówku był jej dom rodzinny a w dodatku w czasie truskawkowego sezonu tymi owocami była wypełniona cała kuchnia. Helena często przygotowywała całą stertę naleśników, a dzieci same wybierały czym je nadziać: białym serem, truskawkami czy wszystkim na raz. Wszyscy siadali przy stole a Babcia snuła opowieści o historii Milanówka. Dziadek często dumnie wtrącał z czego Milanówek znany jest na całym świecie - to Milanowski Jedwab. W fabryce jedwabiu, która powstała prawie 100 lat temu, ręcznie malowano tkaninę, a sam jedwab pozyskiwano dzięki milanowskim uprawom morwy, która służyła za pożywienie jedwabników. To ciężka praca Centralnej Doświadczalnej Stacji Jedwabniczej założonej przy fabryce zaszczepiła wśród  mieszkańców smykałkę do uprawy morwy. Dzisiaj już taka współpraca jest dawno zapomniana. W wielu ogrodach zostały drzewka morwy i chociaż już dzisiaj nie służą za pokarm jedwabników, za to owoce świetnie nadają się na przetwory. Jej właściwości były zawsze doceniane przez nasze Babcie.

 Skąd pochodzi morwa?

Morwa pochodzi z Azji, była uprawiana w Chinach od 4500 lat. Tak jak przeczytacie w historii Milanówka, uprawiana była głównie na potrzeby hodowli gąsienic jedwabnika morwowego, bo liście morwy są ich pożywieniem. A z kolei jedwabnik był hodowany w celu produkcji jedwabiu.

Co piszą o morwie?

Często znajdziecie opisy, że morwa jest słodkim lecz mdłym owocem. Nie zgadzam się z tym.  Owoce morwy są rzeczywiście bardzo słodkie, dlatego z powodzeniem mają zastosowanie w daniach, gdzie stanowią słodki składnik. Nie jest mdła, tylko bardzo delikatna w smaku.

Dlaczego morwa jest mało popularna?

Właśnie, dlaczego? Wielka szkoda, bo zaraz napiszę o jej właściwościach, są niesamowite. Prawdą jest, że ciężko się ją zbiera, bo owoce są bardzo delikatne, małe i jak są dojrzałe to wystarczy dotknięcie krzaczka a już opadają.

Morwa na jednym krzaczku kwitnie parę razy. W naszych rejonach, częściej jest sadzona w celach ozdobnych. Jak byście się rozejrzeli to stwierdzicie, ze jest jej całkiem sporo, na klombach, osiedlach, w przydomowych ogródkach. Jeśli to możliwe, spróbujcie świeżego owocu prosto z drzewka, krzaczka. Jest niesamowicie przyjemna w smaku, bardzo soczysta i niesamowicie słodka.

A dla tych co nie mają dostępu pozostaje delektowanie się suszoną morwą, która nie jest pozbawiona właściwości, więc warto po nią sięgnąć.

Jakie są właściwości morwy?

Owoce morwy zawierają kwasy organiczne, sacharozę, glukozę, fruktozę oraz maltozę. Dodatkowo bogate są w flawonoidy, związki usuwające wolne rodniki z organizmu. Zawierają pektyny w dużej ilości, mające pozytywny wpływ na jelita, ich pracę i regulację wypróżnień.

Zawiera garbniki, które mają działanie ściągające na błonę śluzową przewodu pokarmowego.

 Na co pomaga morwa?

Przydatna podczas leczenia cukrzycy i otyłości. Pomaga w walce o odpowiedni poziom cukru we krwi i ze zbędnymi kilogramami. Wykorzystywana jest również do przygotowywania naparów przeciwgorączkowych, rożnego typu toników na nadciśnienie i infekcje górnych dróg oddechowych. Morwa wpływa pozytywnie na stan organizmu, ale także poprawia wygląd i kondycję skóry. 

Dobra dla osób, które mają problemy z wrzodami dwunastnicy i żołądka, a także osobom, które zmagają się z anemią, chorobami sercowo-naczyniowymi czy obfitymi krwawieniami.

Od wieków morwa jest znana ze swoich właściwości moczopędnych, regenerujących i oczyszczających. 

Dlaczego polecamy ją osobom na diecie?

Można ją stosować jako zdrowa i niskokaloryczna forma przekąski oraz zamiennik cukru i słodzików ze względu na bardzo słodki charakter owoców. W dodatku jest produktem, który ogranicza wchłanianie cukrów. Duża zawartość błonnika sprawia, że czujemy się syci, dzięki czemu nie podjadamy pomiędzy posiłkami. 

Jakie wartości odżywcze posiada morwa biała suszona?

Morwa biała suszona jest bogactwem żelaza, witaminy k, potasu, wapnia, ryboflawiny. Znajdziemy tam ogromną dawkę witaminy c, która może stanowić świetną alternatywę dla suplementacji w formie tabletek tej witaminy. W 100 g suszonych owoców tego produktu znajduje się aż 275 mg kwasu askorbinowego.

Bogata w różne kwasy takie jak: chlorogenowy, wanilinowy, galusowy. Zawiera antocyjany. Zawiera też flawonole, które obejmują rutynę, kwercetynę, morynę, mirycetynę.

Zawiera: 65 g węglowodanów, z czego jedynie 15 g to cukry, a reszta to węglowodany złożone. Roślina ta posiada 2,6 g tłuszczu oraz 11 g błonnika. W 100 g znajdziemy też 9,6 g białka.

Ile jeść dziennie suszonej morwy białej?

Morwa biała suszona nie zawiera żadnych toksycznych substancji, jedzenie jej jest w pełni bezpieczne. Zawiera ona jednak cukier, który stanowi 15% zawartości produktu. Zawiera ona dobry stosunek węglowodanów złożonych do węglowodanów prostych, który wynosi 3 do 1 (15g cukrów prostych na 65 g węglowodanów).

Aby uzyskać z tej rośliny wszystkie korzyści zdrowotne, czyli spożyć odpowiednią ilość błonnika, a także dostarczyć białka, warto pomyśleć o ilości w granicach 50-60 g. 

Indeks glikemiczny owoców morwy nie jest wysoki. Zawierają one cukier, ale jest go tam wcale niewiele – stanowi tylko 15% całego owocu - zawiera indeks glikemiczny w postaci 25 jednostek. Badania wskazują, że morwę białą suszoną stosowaną w dłuższym terminie, zamiast cukrów i słodzików, można uznać za przyczynianie się do ogólnego obniżenia poziomu cukru i poprawienia glikemii na czczo.

Komu nie polecamy spożywania morwy?

Zalecamy środki ostrożności w stosowaniu morwy osobom z cukrzycą – ze względu na zawartość cukru osoby z cukrzycą powinny mieć na uwadze, że ta roślina może wpływać na insulinę i poziom cukru we krwi. Jedzenie owoców morwy warto skonsultować się z lekarzem.

Osoby cierpiące na alergie i uczulenia – w przypadku alergii na którykolwiek ze składników morwy suszonej białej nie zaleca się jej spożywania. Jeżeli wystąpi wysypka lub inne problemy zdrowotne, należy natychmiast skonsultować się z lekarzem, aby zrozumieć podłoże alergii.

Czy warto jeść morwę?

Oczywiście, że warto! Jak wszystko zalecamy z umiarem i w granicach rozsądku, ale jej wartości wpływają bardzo dobrze na nasz organizm i poprawiają naszą odporność. Warto o morwie mówić, rozpowszechniać jej wartości i walory smakowe. Jest wartościowym owocem, który pomaga w dbaniu o zdrowie i poprawie samopoczucia.

Jak jeść morwę?

Możesz zajadać prosto ze słoiczka, kiedy tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Polecamy jako słodki dodatek do jogurtów, napojów, do herbaty.

Skorzystaj z naszych przepisów w Kuchennych Inspiracjach - zainspiruj się owocami z grilla z dodatkiem morwy.|

Dodawaj do ciast, deserów i sałatek.

Zdaj się na swoją fantazję kulinarną!

Gdzie kupić morwę?

Suszoną białą morwę możesz zakupić w sklepie EternoSklep na Allegro lub w e-sklepie Eterno w zestawie prezentowym: Prezent z Milanówka. Polecamy również konfiturę truskawkową z morwą, która została doceniona przez ekspertów i otrzymała Złoty Medal Targów Natura Food i certyfikat Dobry Produkt.

Morwa suszona truskawki z morwą danie z morwą

Loading...