Babeczki z budyniem i konfiturą z płatków róży
Już niedługo Dzień Matki - przygotuj swojej Mamie niespodziankę - babeczki wypełnione konfiturą z płatków róży.
Składniki
- 1 laska wanilii
- 1 budyń waniliowy
- 500 ml mleka
- 1/2 słoiczka konfitury z płatków róży
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Sposób przygotowania
Wanilię przekrój na pół i nożem wyjmij ziarenka.
Szklankę mleka wlej do rondelka, dodaj ziarenka wanilii i zagotuj od czasu do czasu mieszając.
Pozostałe mleko wymieszaj z budyniem i dodaj do rondelka.
Gotuj ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje.
Ciasto francuskie rozwiń, wyjmij papier i ponownie zwiń w rulon.
Ciasto kroimy na 3 cm części.
Rozpłaszczamy ręka i umieszczamy w foremkach na babeczki.
Formę wypełniamy budyniem do około 3/4 objętości i pieczemy w 220 stopniach przez 15 minut.
Po wystygnięciu babeczki napełniamy konfiturą z płatków róży.
Smacznego!
Wskazówki
Do babeczek możesz użyć innych smaków konfitur - wybierz tutaj.