Ciasteczka owsiane z lukrem lawendowym
Pyszne połączenie słodkości z nutą letnich kwiatów, nie możesz go przegapić
Składniki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 40 g miodu malinowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Lukier lawendowy:
- ¼ szklanki cukru pudru
- garść płatków lawendy
- ¼ szklanki wody
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i blendujemy przez chwilę tak aby składniki były lekko rozdrobnione a nie całkowicie zmielone.
Dodajemy roztopione, ostudzone masło, miód malinowy i wbijamy jajko.
Wyrabiamy ciasto.
Następnie formujemy okrągłe ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Pieczmy 20 min w temp. 180st.C
Lukier lawendowy:
Podgrzewamy ¼ szklanki wody, gdy się zagotuje dodajemy cukier puder oraz płatki lawendy.
Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Polewamy ciasteczka.
Wskazówki:
Aby lukier był bardziej aromatyczny możesz go włożyć z płatkami lawendy do słoiczka i potrzymać 24h.