Biszkoptowa rolada z miazgą kokosową i truskawkami
Pyszna, rozpływająca się w ustach rolada z kremem kokosowym i dodatkiem truskawek z migdałami
Składniki
Na ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 100 g drobnego cukru
- 5 jajek
- cukier puder
Masa:
- Miazga z nerkowców z kokosem
- truskawki z migdałami 40g x2
- śmietanka 36% (mała)
Do dekoracji:
- truskawki
- listki mięty
Sposób przygotowania:
Krem:
Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę 36% i ubijamy.
Do ubitej śmietanki dodajemy powoli miazgę z nerkowca i kokosa.
Opcjonalnie dodaj jeszcze cukier, jeżeli uważasz, że jest za mało słodka.
Schowaj do lodówki.
Rolada:
Oddzielamy białka od żółtek.
Wsypujemy do miski z żółtkami cukier i ucieramy na puszystą i gładką masę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do masy z żółtkami, delikatnie mieszamy. Dodajemy dwa rodzaje mąki i ponownie mieszamy.
Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Przekładamy na świeży arkusz papieru do pieczenia.
Biszkopt zwijamy ciasno, ale delikatnie w rulon i odstawiamy do wystudzenia.
Gotowe ciasto smarujemy w połowie kremem, a w połowie truskawkami z migdałami.
Ponownie ciasno zwijamy i chłodzimy w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Roladę wyjmujemy z lodówki, odcinamy końcówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy.
Wskazówki:
Do rolady możesz użyć różnego rodzaju konfitur oraz miazg orzechowych.