Biszkoptowa rolada z miazgą kokosową i truskawkami
Data: 22 lipca 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Pyszna, rozpływająca się w ustach rolada z kremem kokosowym i dodatkiem truskawek z migdałami

Składniki

Na ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g drobnego cukru
  • 5 jajek
  • cukier puder

Masa:

Do dekoracji:

  • truskawki
  • listki mięty

Sposób przygotowania:
Krem:

Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę 36% i ubijamy.

Do ubitej śmietanki dodajemy powoli miazgę z nerkowca i kokosa.

Opcjonalnie dodaj jeszcze cukier, jeżeli uważasz, że jest za mało słodka.

Schowaj do lodówki.

Rolada:

Oddzielamy białka od żółtek.

Wsypujemy do miski z żółtkami cukier i ucieramy na puszystą i gładką masę.

Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do masy z żółtkami, delikatnie mieszamy. Dodajemy dwa rodzaje mąki i ponownie mieszamy.

Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

Przekładamy na świeży arkusz papieru do pieczenia.

Biszkopt zwijamy ciasno, ale delikatnie w rulon i odstawiamy do wystudzenia.

Gotowe ciasto smarujemy w połowie kremem, a w połowie truskawkami z migdałami.

Ponownie ciasno zwijamy i chłodzimy w lodówce przez minimum 1 godzinę.

Roladę wyjmujemy z lodówki, odcinamy końcówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy.

Wskazówki:

Do rolady możesz użyć różnego rodzaju konfitur oraz miazg orzechowych.

Smacznego!

Biszkoptowa rolada z miazgą kokosową i truskawkami
Biszkoptowa rolada z miazgą kokosową i truskawkami
Biszkoptowa rolada z miazgą kokosową i truskawkami
Loading...