Tarta z miętą i matchą
Idealne letnie połączenie to cytryna z mięta, a jak dodamy do tego matchę i pędy sosny otrzymamy obłędny deser
Składniki
Na ciasto:
- 50g zimnego masła
- 250g mąki pszennej
- 50 ml zimnej wody
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- Szczypta soli
Masa:
- 1 opakowanie serka mascarpone
- ¼ szklanki śmietanki 36 %
- ¼ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki matchy
- 4 gałązki mięty
- Cytrynki w syropie z pędami sosny
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jaja, masło, wodę ,cukier oraz sól i wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników.
Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zabezpieczamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na formę do tarty. Odkładamy na kolejne 15 minut do lodówki.
Pieczemy spód w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Wyjmujemy podpieczony spód i czekamy aż delikatnie ostygnie.
Ser mascaropne ucieramy z cukrem pudrem i śmietanką na puszystą masę. Dodajemy matchę i ponownie mieszamy.
Przekładamy uzyskany krem do tarty.
Tatrę chłodzimy przez minimum 30 minut w lodówce.
Przed podaniem dekorujemy posiekaną miętą i plastrami cytrynek oraz polewamy delikatnie syropem.
Wskazówki:
Do tarty możesz wykorzystać inne owoce w syropie.
Smaki możesz łączyć dowolnie, za każdym razem wyjdzie obłędna!