Tarta z miętą i matchą
Data: 2 sierpnia 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Idealne letnie połączenie to cytryna z mięta, a jak dodamy do tego matchę i pędy sosny otrzymamy obłędny deser

Składniki

Na ciasto:

  • 50g zimnego masła
  • 250g mąki pszennej
  • 50 ml zimnej wody
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • Szczypta  soli

Masa:

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jaja, masło, wodę ,cukier oraz sól i wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników.

Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zabezpieczamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na formę do tarty. Odkładamy na kolejne 15 minut do lodówki.

Pieczemy spód w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Wyjmujemy podpieczony spód i czekamy aż delikatnie ostygnie.

Ser mascaropne ucieramy z cukrem pudrem i śmietanką na puszystą masę. Dodajemy matchę i ponownie mieszamy.

Przekładamy uzyskany krem do tarty.

Tatrę chłodzimy przez minimum 30 minut w lodówce.

Przed podaniem dekorujemy posiekaną miętą i plastrami cytrynek oraz polewamy delikatnie syropem.

Wskazówki:

Do tarty możesz wykorzystać inne owoce w syropie.

Smaki możesz łączyć dowolnie, za każdym razem wyjdzie obłędna!

Smacznego!

Tarta z miętą i matchą
Tarta z miętą i matchą
Tarta z miętą i matchą
Loading...