Pumpernikiel z białym serem i miodem
Data: 19 sierpnia 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Legendarny pumpernikiel z dodatkiem białego sera i miodu - podawany ze świeżymi owocami

Składniki

  • miód gryczany
  • ulubione świeże owoce
  • 375g mąki żytniej razowej grubo mielonej
  • 375g mąki żytniej razowej drobno mielonej
  • 375 ml letniej wody
  • 250g zakwasu żytniego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 opakowanie białego sera

Sposób przygotowania:

Wsyp do miski dwa rodzaje mąki, zrób wgłębienie i dodaj zakwas. Powoli mieszaj.

Wlej wodę, dodaj sól i wyrób delikatnie ciasto.

Gotowe ciasto obtocz mąką i przełóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw na 3 godziny.

Formę wyłóż papierem do pieczenia, a ciasto uformuj po całej długości.
Do nagrzanego piekarnika (150 st.) włóż formę i piecz 8 godzin.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lecz nie wyjmuj naszego pumpernikla, niech odpocznie jeszcze przez godzinę. Po tym czasie można go wyjąć do ostygnięcia.
Po ostygnięciu nasz pumpernikiel jest gotowy! Nałóż na niego ulubiony biały ser i polej miodem. Do urozmaicenia smaku podawaj go ze świeżymi owocami i miętą.
Wskazówki:

Pumpernikiel najlepiej przygotować dzień wcześniej, pamiętajcie tylko, aby go zjeść w ciągu dwóch dni

Smacznego!

Pumpernikiel z białym serem i miodem
Pumpernikiel z białym serem i miodem
Pumpernikiel z białym serem i miodem
Loading...