Czekoladowy deser chia z pomarańczami
Data: 21 sierpnia 2024
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Data: 21 sierpnia 2024
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Wyjątkowe połączenie czekolady i pomarańczy na puddingu z nasion chia
Składniki
- Pomarańcze w syropie
- 4 łyżki nasion chia
- 1 łyżka kakao
- 100 g serka mascarpone
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki drobnego cukru
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzewamy mleko wraz z cukrem. Zestawiamy z palnika, dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Mascarpone mieszamy z kakao i syropem z pomarańczy. Wykładamy na schłodzoną masę.
Dekorujemy plasterkiem pomarańczy.
Smacznego!
Wskazówki:
Do deseru polecamy również spróbować innych owoców w syropie, najlepiej sprawdzą się maliny!
Zamiast zwykłego mleka można użyć kokosowego, bez podgrzewania.