Sernik cytrynowy
Data: 2 września 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Pyszny i kremowy sernik cytrynowy

Składniki

Spód:
  • 100g ciasteczek
  • 30g masła (zimnego)
Masa serowa:
  • 500 g sera sernikowego
  • 200g kremowego serka kanapkowego śmietankowego
  • 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny (jeśli jest mała można z całej)
  • 120g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • ubita śmietanka
  • cytrynki z rumem

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Ciasteczka wraz z zimnym masłem blendujemy i wykładamy nimi spód tortownicy - u nas jest to 18 cm.

Wyrównujemy i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut. Po tym czasie wyciągamy i chwilę studzimy, a temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni grzanie góra-dół.

Łączymy składniki na masę twarogową: ser sernikowy, serek kanapkowy, proszek budyniowy, cukier, ekstrakt waniliowy oraz skórkę i sok z wyparzonej wcześniej cytryny, mieszamy do połączenia i dodajemy po 1 jajku, dalej mieszając.

Nie należy mieszać zbyt długo, aby nie napowietrzyć za bardzo masy, jedynie do powstania jednolitej konsystencji.

Po wymieszaniu uderzy miską o blat, aby uciekły pęcherzyki powietrza.

Masę przelewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, czyli na dole piekarnika ustawiamy naczynie wypełnione wodą, dzięki temu będzie bardziej kremowy.

Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie wyłączmy grzanie, a sernik zostawiamy w zamkniętym piekarniku.

Po 20 minutach, lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak aż ciasto ostygnie.

Wystudzony sernik umieszczamy w lodówce na kilka godzin.

Dekorujemy ubitą śmietanką oraz cytrynkami w rumie.

Wskazówki:

Do sernika możesz użyć dla urozmaicenia innych smaków cytrynek w syropie.

Aby uzyskać jeszcze intensywniejszy smak dolejcie odrobinę syropu ze słoiczka do masy serowej!

Smacznego!

Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy
Loading...