Sernik cytrynowy
Pyszny i kremowy sernik cytrynowy
Składniki
Spód:
- 100g ciasteczek
- 30g masła (zimnego)
Masa serowa:
- 500 g sera sernikowego
- 200g kremowego serka kanapkowego śmietankowego
- 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego
- otarta skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny (jeśli jest mała można z całej)
- 120g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- ubita śmietanka
- cytrynki z rumem
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ciasteczka wraz z zimnym masłem blendujemy i wykładamy nimi spód tortownicy - u nas jest to 18 cm.
Wyrównujemy i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut. Po tym czasie wyciągamy i chwilę studzimy, a temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni grzanie góra-dół.
Łączymy składniki na masę twarogową: ser sernikowy, serek kanapkowy, proszek budyniowy, cukier, ekstrakt waniliowy oraz skórkę i sok z wyparzonej wcześniej cytryny, mieszamy do połączenia i dodajemy po 1 jajku, dalej mieszając.
Nie należy mieszać zbyt długo, aby nie napowietrzyć za bardzo masy, jedynie do powstania jednolitej konsystencji.
Po wymieszaniu uderzy miską o blat, aby uciekły pęcherzyki powietrza.
Masę przelewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, czyli na dole piekarnika ustawiamy naczynie wypełnione wodą, dzięki temu będzie bardziej kremowy.
Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie wyłączmy grzanie, a sernik zostawiamy w zamkniętym piekarniku.
Po 20 minutach, lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak aż ciasto ostygnie.
Wystudzony sernik umieszczamy w lodówce na kilka godzin.
Dekorujemy ubitą śmietanką oraz cytrynkami w rumie.
Wskazówki:
Do sernika możesz użyć dla urozmaicenia innych smaków cytrynek w syropie.
Aby uzyskać jeszcze intensywniejszy smak dolejcie odrobinę syropu ze słoiczka do masy serowej!