Muffiny z powidłami
Puszyste i wilgotne muffiny jako super przekąska do szkoły
Składniki
- 240g mąki
- 2 jajka
- 100g cukru
- 150g serka waniliowego
- 50ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 łyżeczek powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, jajka i serek należy wcześniej wyjąć z lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Rozbijamy jajka i ubijamy z cukrem na puszystą pianę, ok 2-3 minuty.
Dodajemy serek waniliowy, olej i mieszamy. Na koniec dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko i delikatnie, jedynie do połączenia składników.
Połowę masy przekładamy do papilotek na muffinki, następnie dodajemy do każdej po łyżeczce powideł śliwkowych i przykrywamy pozostałą masą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.
Wskazówki:
Do muffinek możesz użyć różnych konfitur! Skorzystaj ze swoich ulubionych!