Wytrawne gofry
Chrupiące i puszyste, wytrawne gofry w słodko - słonym połączeniu z konfiturą malinowo - pigwową
Składniki
Gofry:
- 200g mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 250ml mleka
- 40 ml oleju + do posmarowania gofrownicy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka posiekanego świeżego tymianku (można użyć suszonego)
- sól
Dodatki:
- 2 gruszki
- 100 g sera gorgonzola
- czerwona cebula
- rukola
- konfitura malinowo pigwowa
Sposób przygotowania:
Jajka i mleko wyjmujemy wcześniej z lodówki.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka łączymy z mlekiem i olejem.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i posiekany tymianek.
Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek.
Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy.
Masę nakładamy do nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy i pieczemy gofry, aż będą chrupiące.
Gotowe gofry podajemy z plasterkiem gruszki, pokrojoną czerwoną cebulą, rukolą, serem gorgonzola oraz konfiturą malinowo - pigwową.
Wskazówki:
Do tego rodzaju gofrów możesz użyć również innych smaków konfitur! Nie bój się eksperymentować ze smakami!