Data: 16 września 2024
Wytrawne gofry
Data: 16 września 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Chrupiące i puszyste, wytrawne gofry w słodko - słonym połączeniu z konfiturą malinowo - pigwową

Składniki

Gofry:
  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 40 ml oleju + do posmarowania gofrownicy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku (można użyć suszonego)
  • sól
Dodatki:

Sposób przygotowania:

Jajka i mleko wyjmujemy wcześniej z lodówki.

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Żółtka łączymy z mlekiem i olejem.

Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i posiekany tymianek.

Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek.

Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy.

Masę nakładamy do nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy i pieczemy gofry, aż będą chrupiące.

Gotowe gofry podajemy z plasterkiem gruszki, pokrojoną czerwoną cebulą, rukolą, serem gorgonzola oraz konfiturą malinowo - pigwową.

Wskazówki:

Do tego rodzaju gofrów możesz użyć również innych smaków konfitur! Nie bój się eksperymentować ze smakami!



Wytrawne gofry
Wytrawne gofry
Wytrawne gofry
Loading...