Crumble z owocami - owoce pieczone pod kruszonką
Data: 18 września 2024
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Data: 18 września 2024
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Crumble z owocami czyli owoce pieczone pod kurszonką z cytrynkami w miodzie
Składniki
- 4 brzoskwinie
- 2 łyżki syropu z cytrynek z miodem
kruszonka owsiana:
- 100g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 40g masła
- 3 łyżki syropu z cytrynek z miodem
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Brzoskwinie myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym (lub w dwóch mniejszych) i zalewamy słodkim, miodowym syropem z cytrynek.
Składniki kruszonki łączymy w misce i rozcieramy dłońmi.
Powstałą kruszonką posypujemy brzoskwinie.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut.
Wskazówki:
Do kruszonki możesz użyć innych owoców w syropie.