Data: 27 września 2024
Zapiekanka ziemniaczana
Data: 27 września 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Soczysta i pyszna zapiekanka ziemniaczana z chrupiącą masą serową

Składniki

  • 800g ziemniaków
  • 400g mięsa mielonego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 200g salsy paprykowej
  • 1 jajko
  • 100g śmietany 18%
  • 60g startego sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszony majeranek, czosnek granulowany, pieprz, świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Jajko, śmietanę oraz ser wyjmujemy wcześniej z lodówki.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy. Mają być miękkie, ale się nie rozpadać.

W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy i dodajemy czosnek oraz paprykę, znów podsmażamy.

Jak warzywa się lekko zarumienią wrzucamy mięso mielone oraz przyprawy, smażymy tak ok. 10 minut.

Dodajemy salsę paprykową i dusimy kolejnych kilka minut.

W misce łączymy rozbełtane jajko, starty ser oraz śmietanę, doprawiamy wedle uznania.

Na spód wykładamy połowę ziemniaków, nakładamy sos mięsny i przykrywamy drugą połową ziemniaków.

Górę polewamy mieszanką z miski.

Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika na ok 30 - 45 minut.

Wskazówki:

Jeżeli lubisz dania bardziej pikantne polecamy użyć ognistej salsy paprykowej.

Smacznego!

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Loading...