Zapiekanka ziemniaczana
Soczysta i pyszna zapiekanka ziemniaczana z chrupiącą masą serową
Składniki
- 800g ziemniaków
- 400g mięsa mielonego
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 200g salsy paprykowej
- 1 jajko
- 100g śmietany 18%
- 60g startego sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszony majeranek, czosnek granulowany, pieprz, świeży tymianek
Sposób przygotowania:
Jajko, śmietanę oraz ser wyjmujemy wcześniej z lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy. Mają być miękkie, ale się nie rozpadać.
W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy i dodajemy czosnek oraz paprykę, znów podsmażamy.
Jak warzywa się lekko zarumienią wrzucamy mięso mielone oraz przyprawy, smażymy tak ok. 10 minut.
Dodajemy salsę paprykową i dusimy kolejnych kilka minut.
W misce łączymy rozbełtane jajko, starty ser oraz śmietanę, doprawiamy wedle uznania.
Na spód wykładamy połowę ziemniaków, nakładamy sos mięsny i przykrywamy drugą połową ziemniaków.
Górę polewamy mieszanką z miski.
Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika na ok 30 - 45 minut.
Wskazówki:
Jeżeli lubisz dania bardziej pikantne polecamy użyć ognistej salsy paprykowej.