Data: 16 października 2024
Wegetariański burger z syropem żurawinowym
Data: 16 października 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Przepyszne burgery z grillowanym camembertem, karmelizowaną cebulką i żurawinowym syropem.

Składniki

  • 2 bułki hamburgerowe
  • 2 krążki sera camembert (2x120g)
  • rukola
  • syrop żurawinowy z ziołami
  • 200g czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy karmelizowaną cebulkę.

Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulkę.

Podsmażamy, aż się zarumieni, a następnie dodajemy cukier. Smażymy, aż cebulka się skarmelizuje, a na koniec dodajemy ocet winny.

Podgrzewamy jeszcze chwilę, a następnie przekładamy miękką cebulę na talerz.

Krążki sera camembert grillujemy na patelni lub za pomocą grilla elektrycznego.

Składamy burgery: spód bułki nasączmy odrobiną sosu żurawinowego, następnie wykładamy rukolę, karmelizowaną cebulkę oraz grillowany camembert.

Ser polewamy jeszcze łyżeczką syropu.

Dodajemy rukolę i górą cześć bułki.

Wskazówki:

Żeby uzyskać bardziej żurawinowy smak możesz dodać łyżkę syropu żurawinowego do karmelizowania cebulki.

Smacznego!

Wegetariański burger z syropem żurawinowym
Wegetariański burger z syropem żurawinowym
Wegetariański burger z syropem żurawinowym
Loading...