Wegetariański burger z syropem żurawinowym
Przepyszne burgery z grillowanym camembertem, karmelizowaną cebulką i żurawinowym syropem.
Składniki
- 2 bułki hamburgerowe
- 2 krążki sera camembert (2x120g)
- rukola
- syrop żurawinowy z ziołami
- 200g czerwonej cebuli
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki octu winnego
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy karmelizowaną cebulkę.
Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulkę.
Podsmażamy, aż się zarumieni, a następnie dodajemy cukier. Smażymy, aż cebulka się skarmelizuje, a na koniec dodajemy ocet winny.
Podgrzewamy jeszcze chwilę, a następnie przekładamy miękką cebulę na talerz.
Krążki sera camembert grillujemy na patelni lub za pomocą grilla elektrycznego.
Składamy burgery: spód bułki nasączmy odrobiną sosu żurawinowego, następnie wykładamy rukolę, karmelizowaną cebulkę oraz grillowany camembert.
Ser polewamy jeszcze łyżeczką syropu.
Dodajemy rukolę i górą cześć bułki.
Wskazówki:
Żeby uzyskać bardziej żurawinowy smak możesz dodać łyżkę syropu żurawinowego do karmelizowania cebulki.