Data: 28 października 2024
Dyniowe babeczki
Data: 28 października 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Przygotuj przepyszne dyniowe babeczki, idealny jesienny deser

Składniki

  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy piernikowej
  • 2 jajka
  • 120g cukru
  • 80ml oleju
  • 200g gęstego puree z pieczonej dyni (najlepiej z odmiany hokkaido - ma piękny kolor i odpowiednią konsystencję)
  • 1 łyżka syropu pumpkin spice
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy

 

Polewa:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu pumpkin spice

Sposób przygotowania:

W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz skórkę startą z wyparzonej pomarańczy. W drugiej misce ubijamy jaja z cukrem, aż powstania piana, a cukier całkowicie się rozpuści. Powoli dolewamy olej, stale miksując. Na koniec dodajemy puree z dyni, syrop pumpkin spice oraz sok z pomarańczy. Miksujemy krótko, a następnie łączymy mokre i suche składniki. Mieszamy krótko za pomocą szpatułki, tylko do połączenia.

Masę przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Nie muszą być w kształcie dyni, w każdym będą smakowały równie doskonale.

Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.

 

Po upieczemy wyciągamy z piekarnika i studzimy.

 

Rozpuszczamy czekoladę na polewę z dodatkiem oleju kokosowego i syropu w kąpieli wodnej. Uważamy, żeby temperatura nie była zbyt wysoka i czekolada nam się nie zważyła. Jeśli jednak tak się stanie dodajemy do niej łyżkę podgrzanej śmietanki lub wody. Powstałą polewą oblewamy wystudzone babeczki.

Wskazówki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Dyniowe babeczki
Dyniowe babeczki
Dyniowe babeczki
Loading...