Dyniowe babeczki

Przygotuj przepyszne dyniowe babeczki, idealny jesienny deser
Składniki
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy piernikowej
- 2 jajka
- 120g cukru
- 80ml oleju
- 200g gęstego puree z pieczonej dyni (najlepiej z odmiany hokkaido - ma piękny kolor i odpowiednią konsystencję)
- 1 łyżka syropu pumpkin spice
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu pumpkin spice
Sposób przygotowania:
W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz skórkę startą z wyparzonej pomarańczy. W drugiej misce ubijamy jaja z cukrem, aż powstania piana, a cukier całkowicie się rozpuści. Powoli dolewamy olej, stale miksując. Na koniec dodajemy puree z dyni, syrop pumpkin spice oraz sok z pomarańczy. Miksujemy krótko, a następnie łączymy mokre i suche składniki. Mieszamy krótko za pomocą szpatułki, tylko do połączenia.
Masę przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Nie muszą być w kształcie dyni, w każdym będą smakowały równie doskonale.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.
Po upieczemy wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Rozpuszczamy czekoladę na polewę z dodatkiem oleju kokosowego i syropu w kąpieli wodnej. Uważamy, żeby temperatura nie była zbyt wysoka i czekolada nam się nie zważyła. Jeśli jednak tak się stanie dodajemy do niej łyżkę podgrzanej śmietanki lub wody. Powstałą polewą oblewamy wystudzone babeczki.
Wskazówki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Smacznego!


